Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia considerarà potencials objectius militars els vaixells que vagin a ports ucraïnesos

Rússia ja ha bombardejat aquesta setmana els ports d’Odessa i Txornomorsk

Rússia ha advertit aquest dimecres que considerarà a partir d’aquesta mitjanit a tots els vaixells que es dirigeixin a ports ucraïnesos a través de la mar Negra possibles transportistes de carregament militar i, per tant, potencials objectius bèl·lics.

“En relació amb la terminació de la Iniciativa de la Mar Negra i el tancament del corredor humanitari marítim, a partir de les 21.00 GMT tots els vaixells en ruta als ports ucraïnesos en aigües de la mar Negra seran considerats possibles portadors de carregament militar”, ha assenyalat el ministeri rus de Defensa.

“En conseqüència, els països a la bandera dels quals pertanyin aquests vaixells es consideraran involucrats en el conflicte d’Ucraïna del costat del règim de Kíiv”, ha indicat en un comunicat.

Defensa ha recalcat que, a més, diverses àrees marítimes en les parts nord-oest i sud-est de les aigües internacionals de la mar Negra han estat declarades temporalment perilloses per a la navegació.

Moscou va suspendre el dilluns la seva participació en l’acord del gra que va permetre a Ucraïna exportar des de tres ports del país gairebé 33 milions de tones de cereal en gairebé un any de durada del pacte.

A conseqüència de la renúncia a renovar el pacte, Rússia ja va emetre els avisos pertinents sobre la retirada de les garanties de seguretat marítima d’acord amb el procediment de navegació establert.

Kíiv ara està buscant alternatives amb l’ONU i Turquia per a continuar subministrant als països necessitats els seus cereals, però Rússia amenaça de prendre mesures si això es produís des dels ports ucraïnesos.

En els últims dos dies, Rússia va bombardejar el port d’Odessa i avui també el de Txornomorsk, infraestructures totes dues des d’on sortien carregaments de gra ucraïnès en direcció a Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.