Política

xina

Xi rep al “vell amic” Kissinger a Pequín

La visita del centenari exsecretari d’Estat nord-americà busca refer les relacions entre la Xina i els Estats Units en un moment especialment crític

El pre­si­dent xinès, Xi Jin­ping, ha rebut aquest dijous a Pequín com “un vell amic del poble xinès” al cen­te­nari exse­cre­tari d’Estat dels Estats Units Henry Kis­sin­ger, un dels estra­tegs de la geo­política nord-ame­ri­cana més cone­gut del segle pas­sat.

Xi s’ha reu­nit amb Kis­sin­ger, que aquest any ha com­plert cent anys, a la Casa d’Hos­tes de l’Estat de Dia­oyu­tai, un com­plex diplomàtic situat a l’oest de Pequín on l’exse­cre­tari d’Estat nord-ame­ricà va ser rebut durant la seva pri­mera vista a la Xina, el 1971, informa la cadena esta­tal CCTV. Una rebuda que con­trasta amb la dis­pen­sada a la secretària del Tre­sor nord-ame­ri­cana, Janet Yellen, o a l’enviat espe­cial per Afers Climàtics dels Estats Units, John Kerry, que no van par­lar amb Xi durant les seves recents visi­tes a la capi­tal del gegant asiàtic.

Per Xi, però la visita de Kis­sin­ger era “d’espe­cial importància”, des­ta­cant que ha cele­brat els seus 100 anys i ha visi­tat el gegant asiàtic en més de cent oca­si­ons. “La com­bi­nació d’aquests ‘dos 100’ fa que la visita sigui sig­ni­fi­ca­tiva”, ha des­ta­cat el líder xinès.

Per la seva banda, l’exse­cre­tari d’Estat ha expres­sat el seu “honor per visi­tar de nou la Xina”, en el mateix lloc on es va reu­nir per pri­mera vegada amb líders del gegant asiàtic, i a més, ha des­ta­cat que la relació entre els dos països està rela­ci­o­nada amb “la pau mun­dial i el progrés de la soci­e­tat humana”.

I és que Kis­sin­ger és vene­rat pel seu paper com artífex de la nor­ma­lit­zació, fa qua­tre dècades, de les rela­ci­ons amb la Xina.

Prova d’aquest res­pecte són les parau­les que també li ha dedi­cat Wang Yi, cap de la Comissió d’Afers Estran­gers del Par­tit Comu­nista de la Xina, qui ha des­ta­cat que Kis­sin­ger va ser “clau” per al des­gel en les rela­ci­ons, a més de dema­nar a Was­hing­ton més diri­gents amb “el seu coratge i savi­esa”. Tot i això, el diplomàtic xinès va apro­fi­tar l’ocasió per dema­nar a Was­hing­ton que canviï la seva política de “con­tenció i repressió con­tra la Xina”.

El mis­satge de Wang Yi ha estat clar: “El desen­vo­lu­pa­ment de la Xina té una força interna ine­vi­ta­ble. És impos­si­ble inten­tar can­viar a la Xina, i més con­te­nir i repri­mir a la Xina”, ha dit.

La visita no anun­ci­ada de Kis­sin­ger ha coin­ci­dit amb l’últim dia de l’estada a Pequín de Kerry, que també va ser secre­tari d’Estat entre el 2013 i el 2017 durant part del man­dat de Barack Obama.

El viatge del cen­te­nari exse­cre­tari d’Estat nord-ame­ricà a la Xina es pro­du­eix amb les rela­ci­ons entre les dues potències en mínims històrics que sem­bla que inten­ten ara rellançar després d’un any de ten­si­ons bila­te­rals per la situ­ació de Taiwan i la guerra comer­cial, entre altres temes.

Kis­sin­ger, que va ser con­se­ller de Segu­re­tat Naci­o­nal i secre­tari d’Estat de Ric­hard Nixon (1969-1974) i de Gerald Ford (1974-1977), és con­si­de­rat l’artífex de la nor­ma­lit­zació –fa qua­ranta anys” de les rela­ci­ons amb la Xina i aquesta visita sor­presa a Pequín s’emmarca en els intents dels Estats Units d’inten­tar refer ponts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.