Societat

península de corea

La DMZ, una de les fronteres més militaritzades del món

Establerta el 1953, separa Corea del Sud i Corea del Nord

Un ciu­tadà nord-ame­ricà va ser detin­gut aquesta set­mana en inten­tar entrar sense permís a Corea del Nord durant una visita a la for­ta­ment mili­ta­rit­zada fron­tera que divi­deix les dues Corees. Con­si­de­rada com l’última fron­tera de la guerra freda, la Zona Des­mi­li­ta­rit­zada de Corea (DMZ) és una franja de 250 quilòmetres de llarg i qua­tre d’ample, tallada pel paral·lel 38, que divi­deix la península de Corea en dues naci­ons, la República Democràtica de Corea al Nord i la República de Corea al Sud. Es va esta­blir al final de la guerra de Corea el 1953 i, a més de sepa­rar la península core­ana en dos països, la DMZ és també una fron­tera ideològica que deli­mita un règim comu­nista i autocràtic al nord i un estat capi­ta­lista i democràtic al sud. Con­ver­tida en una de les fron­te­res més vigi­la­des i amb més presència mili­tar del món, la sepa­ració entre les dues corees és una àrea plena de tan­ques i filat espinós, far­cida de mines anti­per­so­nes per evi­tar que sigui tra­ves­sada en qual­se­vol dels dos sen­tits.

Una presència mili­tar que difi­culta l’acti­vi­tat humana i alhora la con­ver­teix en un refugi per a la vida sil­ves­tre, com ho demos­tra el pro­jecte Goo­gle Arts & Cul­ture, publi­cat el març de 2023, que acre­dita com s’han desen­vo­lu­pat espècies sal­vat­ges en una àrea verge i sense gai­rebé presència humana durant dècades.

La detenció d’aquesta set­mana d’un ciu­tadà nord-ame­ricà no és la pri­mera que es pro­du­eix. Un dels casos més cone­guts és el d’Otto Warm­bier, que va ser arres­tat el gener de 2016, quan tenia 21 anys. El jove visi­tava Corea del Nord com a turista i després d’haver estat detin­gut va ser con­dem­nat a quinze anys de tre­balls forçats per inten­tar robar un car­tell de pro­pa­ganda de l’hotel en el qual s’allot­java, acció que el règim nord-coreà ho va con­si­de­rar un “acte hos­til” con­tra l’Estat. El govern nord-ame­ricà va acon­se­guir que Pyongyang alli­berés el jove el juny del 2017, però Warm­bier feia més d’un any en coma, estat en el qual va entrar poc després de la seva última apa­rició en públic, durant el seu judici a Pyongyang el març de 2016. Les auto­ri­tats nord-core­a­nes sos­te­nen que Warm­bier va patir un brot de botu­lisme i li van donar una pas­ti­lla per dor­mir, però no va tor­nar a des­per­tar-se. La família no es creu la versió i sosté que el seu fill va ser tor­tu­rat fins a que­dar en coma. La zona des­mi­li­ta­rit­zada DMZ és també una atracció turística. Tant amb sor­ti­des des de Seül, el sud, com des de Pyongyang en el nord.

Les agències de viat­ges ofe­rei­xen als turis­tes visi­tar la fron­tera i conèixer la història dels dos països. Des del sud els viat­gers poden tenir una visió del ter­ri­tori nord-coreà i conèixer el Pont de la Lli­ber­tat, el Ter­cer Túnel d’Infil­tració i el Museu DMZ.

Per la seva banda, les agències nord-core­a­nes ofe­rei­xen visi­tes al Pan­mun­jeom, l’edi­fici on sei­xanta anys enrere es va fir­mar l’armis­tici entre les parts, el Museu de la Pau o el monu­ment al pre­si­dent Kim Il Sung i la Línia de Demar­cació Mili­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.