Política

pròxim orient

Israel aprova la llei que treu poder al Suprem enmig de massives protestes

S’aguditza la crisi política i social al país

El govern d’extrema dreta i ultrareligiós d’Israel liderat per Benjamin Netanyahu ha aconseguit aquest dilluns aprovar una llei del paquet legislatiu de la controvertida reforma judicial impulsada per l’executiu de coalició, set mesos després d’haver-la presentat i tot i les massives protestes als carrers per forçar la seva retirada.

La llei, considerada un dels pilars de la reforma judicial, ha tirat endavant amb 64 vots a favor –tots els diputats dels partits de la coalició de govern– i cap en contra, ja que els 56 representants de l’oposició han abandonat el ple en senyal de protesta.

Concretament, la normativa elimina la clàusula de la raonabilitat, que permetia al Tribunal Suprem revisar i revocar decisions o nomenaments governamentals sobre la base de si aquestes eren raonables o no. És a dir, assegura la independència, l’exercici de control i la vigilància entre el poder judicial i l’executiu. Una clàusula que és vista per l’oposició i el moviment de protesta com una garantia democràtica fonamental davant abusos de poder.

La votació s’ha produït enmig d’una multitudinària concentració a l’exterior del Parlament per protestar contra el projecte legislatiu. La policia ha utilitzat canons d’aigua per dispersar els manifestants. Després de l’aprovació de la llei, el moviment prodemocràcia ha convocat ràpidament “protestes d’emergència” a Jerusalem. Paral·lelament, l’influent Moviment per a un Govern de Qualitat a Israel ha anunciat la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat davant el Suprem contra la nova normativa perquè “canvia l’estructura bàsica de la democràcia parlamentària israeliana i la naturalesa del règim”. “Deroga el poder judicial i perjudica greument el delicat teixit de separació de poders i el sistema de contrapesos, a més de donar poder il·limitat a l’executiu”, denuncia el moviment.

La pressió sobre el primer ministre, que aquest dilluns al matí ha sortit de l’hospital després que diumenge s’hagués sotmès a una operació de cor per a la implantació d’un marcapassos, és cada vegada més forta. A més de la societat civil, bancs i empreses privades s’han sumat a les protestes contra la reforma judicial. La crisi ha arribat fins i tot a l’exèrcit. Uns deu mil reservistes, alguns d’ells en punts clau com ara les forces especials, pilots i oficials d’intel·ligència han amenaçat de no presentar-se al servei.

Amb l’aprovació d’aquesta llei, el govern de Netanyahu s’ha anotat el seu primer triomf amb la reforma judicial, però aboca el país a una crisi històrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.