Política

Ucraïna denuncia que Rússia posa en perill la seguretat de la central de Zaporíjia

Les autoritats russes han deixat un dels reactors en aturada calenta, fet que contravé la normativa

L’OIEA alerta de la presència de mines explosives massa a prop de la instal·lació

Ucraïna ha tornat alertar de la vulneració per part de Rússia de la seguretat de la central nuclear de Zaporíjia, situada en el territori ucraïnès ocupat per les tropes russes. L’empresa estatal ucraïnesa d’energia nuclear, Energoatom, ha denunciat que els responsables russos han contravingut la normativa de seguretat en aquest àmbit i han deixat en aturada calenta el reactor número 4 de la central.

La nota de l’empresa pública, de la qual se n’ha fet ressò Efe, especifica que aquesta decisió es va prendre el 24 de juliol, “malgrat les demandes de la comissió nacional reguladora de l’energia atòmica”.

Energoatom afegeix que “aquestes accions són una violació flagrant dels requeriments de la llicència per operar aquesta instal·lació”, ja que la unitat número 4 només es pot operar en aturada freda. Segons la Societat Nuclear Espanyola, l’aturada calenta és l’estat d’una central després d’una parada del reactor, que es manté subcrític i amb la pressió i la temperatura pròximes a l’operació a potència. Això afavoreix el restabliment d’aquesta operació a potència de manera més ràpida.

Energoatom, per la seva banda, ha denunciat davant la Fiscalia ucraïnesa la il·legalitat d’aquesta operació i ha demanat al Ministeri d’Exteriors ucraïnès que prengui mesures per pressionar Rússia perquè es posin tots els reactors de Zaporíjia en aturada freda.

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) va publicar dilluns un informe que alerta de la presència de mines explosives molt a prop o fins i tot dins del perímetre de la central, un fet que vulnera les normes de seguretat nuclear d’aquesta agència de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.