Societat

Infraestructures

Transport

Europa ressuscita el tren nocturn

La connexió Brussel·les-Berlín fa reviure una ruta simbòlica entre la capital comunitària i la del país més gran de la UE

La Comissió Europea donarà suport a la iniciativa per connectar Amsterdam amb Barcelona, projectada per al 2025

El preu dels trens continua sent un obstacle perquè els consumidors optin per un mitjà més sostenible que l’avió

Era una de les mane­res més pràcti­ques de viat­jar per Europa, però a poc a poc va que­dar rele­gada perquè es van impo­sar altres opci­ons més ràpides i més bara­tes. L’eclosió dels vols a baix cost i l’acces­si­bi­li­tat dels cot­xes i la ben­zina van omplir aero­ports i auto­pis­tes de viat­gers, però ara, amb més consciència ecològica i amb l’aug­ment dels preus de les com­pa­nyies aèries, el tren noc­turn bata­lla per viure una segona vida a Europa.

Actu­al­ment és pos­si­ble viat­jar en tren noc­turn a diver­sos punts del con­ti­nent euro­peu. Hi ha fer­ro­car­rils que van de Munic a Milà, d’Ams­ter­dam a Viena, de Berlín a Esto­colm i d’Ham­burg a Basi­lea, entre altres dese­nes de rutes. Si bé no apa­rei­xen entre les ofer­tes més anun­ci­a­des, el res­sor­gi­ment dels trens noc­turns a Europa ja està en marxa. Per exem­ple, Night­jet d’Àustria ofe­reix con­ne­xi­ons a 25 ciu­tats euro­pees i l’any que ve Mid­night Trains de França posarà al mer­cat ser­veis de luxe a deu des­ti­na­ci­ons.

Ara bé, hi ha una nova con­nexió que vol mar­car un punt d’inflexió, en part per sim­bo­lisme, en el res­sor­gi­ment del tren noc­turn a Europa: Brus­sel·les-Berlín. Fins ara, cap tren noc­turn con­nec­tava la capi­tal comu­nitària amb la del seu estat mem­bre més gran, un fet que no és estrany tenint en compte que, fins i tot de dia, tam­poc hi ha un ser­vei de tren directe entre les dues ciu­tats. Això sí, el tra­jecte de Brus­sel·les a Berlín i vice­versa té una àmplia oferta de bit­llets d’avió a baix cost.

Dar­rere de la recu­pe­ració de la ruta fer­roviària entre Brus­sel·les i Berlín, hi ha l’empresa Euro­pean Sle­e­per, una com­pa­nyia bel­go­ho­la­nesa no vin­cu­lada a cap dels grans grups fer­ro­vi­a­ris. Aquest tra­jecte es pot fer ara per ara només tres cops per set­mana, amb un tren que surt de la capi­tal belga a les 18.01 i arriba a Berlín a les 6.48. A l’inrevés, surt de la capi­tal ale­ma­nya a les 22.56 i arriba a la capi­tal belga a les 10.27. La intenció de l’empresa és que l’any que ve aquest mateix tren, que també fa parada a Anvers, Rot­ter­dam i Ams­ter­dam, arribi fins a Dres­den i Praga.

“Per pri­mer cop en setze anys, ha sor­tit un tren de l’estació de Midi –la prin­ci­pal a Brus­sel·les–. És un èxit”, cele­brava Back-on-Track, l’asso­ci­ació belga que demana més trens noc­turns. Des de l’asso­ci­ació, que recull sig­na­tu­res per a l’impuls dels tra­jec­tes fer­ro­vi­a­ris noc­turns a Europa, remar­quen que aquesta nova ruta noc­turna entre Brus­sel·les i Berlín és “molt pràctica, perquè per­met una con­nexió directa i amb bai­xes emis­si­ons de CO2”.

Bar­ce­lona, pròxima des­ti­nació

Una altra de les ciu­tats euro­pees en què Euro­pean Sle­e­per té el focus posat és Bar­ce­lona. L’empresa pre­veu ofe­rir la ruta Ams­ter­dam-Bar­ce­lona a par­tir del 2025 o el 2026. El grup de tre­ball amb pro­fes­si­o­nals de diver­sos àmbits ja està en marxa i ara per ara es pre­veu que el tren s’aturi també a Brus­sel·les, però es des­carta París perquè allarga massa el tra­jecte, asse­nya­len des de l’empresa.

Mal­grat que posar en marxa la ruta no és una tasca fàcil, la ini­ci­a­tiva ha estat esco­llida per la Comissió Euro­pea entre els deu pro­jec­tes pilot euro­peus per esta­blir o millo­rar les con­ne­xi­ons fer­roviàries entre diver­sos països de la UE amb l’objec­tiu de fer-les “més ràpides, freqüents i asse­qui­bles”. Tot i que no hi ha una par­tida finan­cera per als pro­jec­tes, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari sí que faci­li­tarà la coor­di­nació i els con­tac­tes entre els par­ti­ci­pants i aju­darà a iden­ti­fi­car eines que puguin bene­fi­ciar o pro­moure el ser­vei.

L’objec­tiu d’aquesta selecció és que els pro­jec­tes pilot ser­vei­xin com a avançament per ana­lit­zar com poden superar-se els obs­ta­cles que ara exis­tei­xen per ope­rar ser­veis de fer­ro­car­ril entre els dife­rents països de la UE. “En un moment en què està crei­xent la demanda de mobi­li­tat ecològica, neces­si­tem que el mer­cat del fer­ro­car­ril res­pon­gui molt millor i més ràpid, espe­ci­al­ment pel que fa a viat­ges llargs i trans­fron­te­rers”, asse­nya­lava la comissària de Trans­port, Adina Valean.

El repte del preu

Actu­al­ment, entre el 2% i el 3% de les emis­si­ons de CO2 mun­di­als pro­ve­nen de l’avi­ació, que emet gai­rebé 38 vega­des més emis­si­ons que el tren. A més, les rela­ci­o­na­des amb el trans­port aeri són les emis­si­ons que més han cres­cut en com­pa­ració amb nivells regis­trats l’any 2005, segons asse­nyala un estudi de l’equip de recerca del Par­la­ment Euro­peu. Les xifres fan inqüesti­o­na­ble que el tren és un mitjà de trans­port més sos­te­ni­ble que l’avió, però el gran repte que té el trans­port fer­ro­vi­ari actu­al­ment és el preu.

Viat­jar en tren és sovint més car que en avió i, tenint en compte que també és més lent, la diferència de preus tras­llada tota la res­pon­sa­bi­li­tats als ciu­ta­dans. Tot i que la com­pa­ració de preus depèn també del moment de la tem­po­rada i del tra­jecte, l’asso­ci­ació de con­su­mi­dors Which? va con­cloure en un informe que les tari­fes de tren de les rutes més popu­lars al Regne Unit són un 50% més cares que les d’avió.

És per aquest motiu que l’asso­ci­ació, que pretén que els con­su­mi­dors puguin fer elec­ci­ons més cons­ci­ents, també remar­cava que aquesta diferència de preu posa “en des­a­van­tatge aquells que volen reduir el seu impacte medi­am­bi­en­tal”. De les deu rutes ana­lit­za­des dins del Regne Unit, vuit eren més bara­tes en avió. La diferència més gran de preu era de Bir­ming­ham a New­quay, en la qual el bit­llet d’avió d’anada i tor­nada tenia un cost de 67 lliu­res (uns 78 euros) i el de tren, de 180 lliu­res (uns 209 euros).

2025
o 2026
és quan l’empresa European Sleeper preveu oferir la ruta ferroviària Amsterdam-Barcelona.
2
per cent
com a mínim de les emissions mundials de diòxid de carboni provenen de l’aviació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.