Salut

Tecnologia

Alexa estrena una funció per alentir el deteriorament cognitiu

La nova aplicació la impulsa la Confederació Espanyola d’Alzheimer i altres Demències

El llançament coincideix amb l’arribada de nous dispositius al mercat

Alexa ha estrenat recentment una nova capacitat destinada a alentir el deteriorament cognitiu de les persones amb demència o que han patit una malaltia vascular cerebral. La Confederació Espanyola d’Alzheimer i altres Demències ha impulsat aquesta eina innovadora aprofitant les possibilitats de l’assistent virtual que Amazon integra en els altaveus intel·ligents i altres dispositius de la companyia.

La nova aplicació va adreçada a persones amb deteriorament cognitiu lleu o moderat o que s’estiguin recuperant d’un accident vascular al cervell. Es basa en un sistema per veu ajudat per Intel·ligència Artificial que ajuda a estimular les funcions cognitives que afecten àrees del cervell com ara del llenguatge, la memòria o el càlcul, entre d’altres.

Els usuaris podran fer servir aquesta eina activant un dispositiu amb Alexa mitjançant l’ordre “Alexa, obre la meva memòria”, que donarà pas a una sèrie d’exercicis senzills que tindran impacte en les àrees del cervell comentades anteriorment, però també té capacitat per estimular funcions d’orientació temporal i afavorir la reminiscència.

Alexa farà una sèrie de preguntes a l’usuari i, amb suport d’Intel·ligència Artificial, valorarà les respostes i els permetrà anar pujant de nivell progressivament en cinc funcions cognitives diferents. L’eina està dissenyada per fer una rutina setmanal que no requereix més de 20 minuts al dia i durant tot l’any s’aniran ampliant i actualitzant les preguntes.

La Confederació Espanyola d’Alzheimer destaca que aquest projecte suposa “universalitzar” l’ús de les teràpies no farmacològiques i “dona l’oportunitat a milers de persones amb demència i les seves famílies de millorar la salut i els estàndards de qualitat de vida”.

A manca d’un tractament curatiu per a la malaltia d’Alzheimer, les teràpies sense l’ús de fàrmacs pretenen alentir el procés de deteriorament cognitiu, procurant mantenir el màxim temps possible l’autonomia i les capacitats preservades dels pacients i cuidadors o familiars.

Nous dispositius

L’activació d’aquesta aplicació coincideix amb la recent arribada al mercat de nous altaveus intel·ligents de la multinacional nord-americana. Els Echo Pop s’han afegit al ventall de dispositius com la versió més econòmica per facilitar encara més la via d’entrada a aquests serveis. El Echo Pop estan disponibles en diversos colors i ofereixen un so de qualitat per un aparell de dimensions tan reduïdes (ataveu de 49,5mm i 196 grams de pes). Tot i que el preu de venda al públic és de 54,99 euros, actualment està disponible per 29,99. En l’altra extrem de la gamma hi ha l’Echo Studio, que ofereix la darrera i millor tecnologia (Ultra HD, Dolby Atmos i Audio Espacial) per un preu de gairebé 240 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.