Política

Níger

França evacua més de 700 de civils de Niamey

La junta militar reobre les fronteres terrestres amb Algèria, Burkina Faso, Líbia, Mali i el Txad

Partidaris del cop d’Estat insten a condicionar les evacuacions de ciutadans a la retirada de tropes estrangeres

Tres vols orga­nit­zats per França per a l’eva­cu­ació dels seus ciu­ta­dans al Níger han tras­lla­dat aquest dime­cres 736 per­so­nes fins a París, segons ha infor­mat el minis­teri d’Exte­ri­ors, que ja pre­para un quart avió.

La majo­ria dels pas­sat­gers dels tres pri­mers avi­ons són ciu­ta­dans fran­ce­sos, 498, però l’ope­ra­tiu també ha eva­cuat 238 per­so­nes d’altres naci­o­na­li­tats, com Por­tu­gal, Bèlgica, Estats Units, Canadà, el Japó i del mateix Níger.

El quart avió enviat per França podria sor­tir Nia­mey avui mateix. El cen­tre de crisi de depar­ta­ment d’Inte­rior i la Creu Roja han orga­nit­zat un sis­tema d’aco­llida per als eva­cu­ats, que inclou albergs tem­po­rals per a qui pugui neces­si­tar-los.

París va acti­var l’ope­ra­tiu després que durant una mani­fes­tació el pas­sat diu­menge en suport del cop d’Estat alguns par­ti­ci­pants inten­tes­sin assal­tar l’ambai­xada fran­cesa a Nia­mey. L’objec­tiu és garan­tir la segu­re­tat dels seus ciu­ta­dans davant la falta de con­trol de la situ­ació per part dels mili­tars col­pis­tes i pel tan­ca­ment de l’espai aeri i les fron­te­res ter­res­tres del país africà.

El Meca­nisme de Pro­tecció Civil de la Unió Euro­pea (UE) assu­mirà el 75 % del cost del trans­port de les eva­cu­a­ci­ons orga­nit­za­des per França al Níger. Brus­sel·les ha con­fir­mat que París ha acti­vat aquest meca­nisme per dema­nar assistència comu­nitària després del cop d’Estat. La Comissió Euro­pea recorda que tots els països comu­ni­ta­ris poden dema­nar assistència a través d’aquest meca­nisme per rea­lit­zar ope­ra­ci­ons tant a dins com a fora de les fron­te­res de la UE en cas de crisi o catàstro­fes natu­rals.

Abans del cop d’Estat de la set­mana pas­sada resi­dien al Níger uns 1.200 civils fran­ce­sos, al vol­tant de la mei­tat dels quals havia mani­fes­tat el seu desig de sor­tir del país. El que no pre­veu França és reti­rar els 1.500 sol­dats des­ta­cats al Níger per donar suport al país en la lluita con­tra el ter­ro­risme d’ins­pi­ració giha­dista. L’antiga potència colo­nial té interes­sos al país en el sec­tor de l’extracció d’urani.

També ha arri­bat a Europa aquesta mati­nada un vol espe­cial de la força aèria ita­li­ana que ha eva­cuat 36 ciu­ta­dans d’aquest país i 31 més d’altres naci­o­na­li­tats, la majo­ria nord-ame­ri­cans (21) però també búlgars (4), austríacs (2) i un britànic, un hon­garès i un sene­galès, així com mili­tars ita­li­ans en procés de rotació de la missió des­ple­gada al país africà. A més d’un cen­te­nar de civils, hi ha uns 350 mili­tars ita­li­ans al Níger, entre ins­truc­tors i con­tin­gent de segu­re­tat.

Mobi­lit­zació con­tra la presència estran­gera

En aquest con­text, el col·lec­tiu pro­pa­gan­dista nigerí M62, que va orga­nit­zar la mani­fes­tació vio­lenta del diu­menge, ha cri­dat a mobi­lit­zar-se con­tra la presència de tro­pes estran­ge­res.

El grup ha con­vo­cat una altra mani­fes­tació pro­col­pista i anti­fran­cesa per dijous i ha dema­nat a la junta mili­tar que con­di­ci­oni l’eva­cu­ació de ciu­ta­dans a la “reti­rada imme­di­ata de les for­ces estran­ge­res”.

El col·lec­tiu ha fet una crida a la “mobi­lit­zació gene­ral” dels ciu­ta­dans de Nia­mey per esta­blir una “acam­pada popu­lar pacífica” a prop de l’aero­port “fins la sor­tida defi­ni­tiva de les for­ces estran­ge­res del ter­ri­tori del Níger”.

Segons L’M62, l’eva­cu­ació “urgent” orga­nit­zada per París només bus­quen posar a estalvi els ciu­ta­dans fran­ce­sos i euro­peus i posa de mani­fest les “veri­ta­bles inten­ci­ons” de l’antiga metròpoli d’inter­ve­nir mili­tar­ment al Níger per pro­te­gir els seus interes­sos, encara que hagi de matar milers de nige­rins”.

Una set­mana del cop

Níger viu en una situ­ació d’ines­ta­bi­li­tat política des que fa una set­mana una junta mili­tar orga­nit­zada en l’auto­a­no­me­nat Con­sell Naci­o­nal de Sal­va­guarda del Poble (CNSP) efectués un cop d’Estat i anunciés la des­ti­tució del pre­si­dent Moha­med Bazoum, el tan­ca­ment de les fron­te­res ter­res­tres i aèries i la sus­pensió de la Cons­ti­tució.

Una set­mana després, aquest dime­cres, la junta col­pista ha anun­ciat la reo­ber­tura de les fron­te­res ter­res­tres i aèries amb Algèria, Burkina Faso, Líbia, Mali i Txad des de la pas­sada nit, però no s’ha pro­nun­ciat sobre la resta de països.

Aquest mateix dimarts els caps mili­tars de la Comu­ni­tat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occi­den­tal (Cedeao) es reu­nei­xen a Abuja per “dia­lo­gar sobre la situ­ació política a la República del Níger”. La tro­bada es pro­du­eix després que diu­menge els líders de la Cedeao dones­sin un ultimàtum als col­pis­tes per alli­be­rar el pre­si­dent depo­sat, Moha­med Bazoum, i res­ti­tuir-lo en el poder.

No obs­tant això, Gui­nea Conakri, Mali i Burkina Faso, els altres tres països de la regió gover­nats per jun­tes mili­tars, es van des­mar­car de l’amenaça d’una inter­venció mili­tar i van adver­tir que aquest pas equi­val­dria a una decla­ració de guerra con­tra ells.

L’ONU dona suport a les mesu­res de la Cedeao con­tra el cop, però con­fia que la via diplomàtica eviti arri­bar a l’ús de la força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.