Política

Níger

França evacua més de 700 de civils de Niamey

La junta militar reobre les fronteres terrestres amb Algèria, Burkina Faso, Líbia, Mali i el Txad

Partidaris del cop d’Estat insten a condicionar les evacuacions de ciutadans a la retirada de tropes estrangeres

Tres vols organitzats per França per a l’evacuació dels seus ciutadans al Níger han traslladat aquest dimecres 736 persones fins a París, segons ha informat el ministeri d’Exteriors, que ja prepara un quart avió.

La majoria dels passatgers dels tres primers avions són ciutadans francesos, 498, però l’operatiu també ha evacuat 238 persones d’altres nacionalitats, com Portugal, Bèlgica, Estats Units, Canadà, el Japó i del mateix Níger.

El quart avió enviat per França podria sortir Niamey avui mateix. El centre de crisi de departament d’Interior i la Creu Roja han organitzat un sistema d’acollida per als evacuats, que inclou albergs temporals per a qui pugui necessitar-los.

París va activar l’operatiu després que durant una manifestació el passat diumenge en suport del cop d’Estat alguns participants intentessin assaltar l’ambaixada francesa a Niamey. L’objectiu és garantir la seguretat dels seus ciutadans davant la falta de control de la situació per part dels militars colpistes i pel tancament de l’espai aeri i les fronteres terrestres del país africà.

El Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea (UE) assumirà el 75 % del cost del transport de les evacuacions organitzades per França al Níger. Brussel·les ha confirmat que París ha activat aquest mecanisme per demanar assistència comunitària després del cop d’Estat. La Comissió Europea recorda que tots els països comunitaris poden demanar assistència a través d’aquest mecanisme per realitzar operacions tant a dins com a fora de les fronteres de la UE en cas de crisi o catàstrofes naturals.

Abans del cop d’Estat de la setmana passada residien al Níger uns 1.200 civils francesos, al voltant de la meitat dels quals havia manifestat el seu desig de sortir del país. El que no preveu França és retirar els 1.500 soldats destacats al Níger per donar suport al país en la lluita contra el terrorisme d’inspiració gihadista. L’antiga potència colonial té interessos al país en el sector de l’extracció d’urani.

També ha arribat a Europa aquesta matinada un vol especial de la força aèria italiana que ha evacuat 36 ciutadans d’aquest país i 31 més d’altres nacionalitats, la majoria nord-americans (21) però també búlgars (4), austríacs (2) i un britànic, un hongarès i un senegalès, així com militars italians en procés de rotació de la missió desplegada al país africà. A més d’un centenar de civils, hi ha uns 350 militars italians al Níger, entre instructors i contingent de seguretat.

Mobilització contra la presència estrangera

En aquest context, el col·lectiu propagandista nigerí M62, que va organitzar la manifestació violenta del diumenge, ha cridat a mobilitzar-se contra la presència de tropes estrangeres.

El grup ha convocat una altra manifestació procolpista i antifrancesa per dijous i ha demanat a la junta militar que condicioni l’evacuació de ciutadans a la “retirada immediata de les forces estrangeres”.

El col·lectiu ha fet una crida a la “mobilització general” dels ciutadans de Niamey per establir una “acampada popular pacífica” a prop de l’aeroport “fins la sortida definitiva de les forces estrangeres del territori del Níger”.

Segons L’M62, l’evacuació “urgent” organitzada per París només busquen posar a estalvi els ciutadans francesos i europeus i posa de manifest les “veritables intencions” de l’antiga metròpoli d’intervenir militarment al Níger per protegir els seus interessos, encara que hagi de matar milers de nigerins”.

Una setmana del cop

Níger viu en una situació d’inestabilitat política des que fa una setmana una junta militar organitzada en l’autoanomenat Consell Nacional de Salvaguarda del Poble (CNSP) efectués un cop d’Estat i anunciés la destitució del president Mohamed Bazoum, el tancament de les fronteres terrestres i aèries i la suspensió de la Constitució.

Una setmana després, aquest dimecres, la junta colpista ha anunciat la reobertura de les fronteres terrestres i aèries amb Algèria, Burkina Faso, Líbia, Mali i Txad des de la passada nit, però no s’ha pronunciat sobre la resta de països.

Aquest mateix dimarts els caps militars de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao) es reuneixen a Abuja per “dialogar sobre la situació política a la República del Níger”. La trobada es produeix després que diumenge els líders de la Cedeao donessin un ultimàtum als colpistes per alliberar el president deposat, Mohamed Bazoum, i restituir-lo en el poder.

No obstant això, Guinea Conakri, Mali i Burkina Faso, els altres tres països de la regió governats per juntes militars, es van desmarcar de l’amenaça d’una intervenció militar i van advertir que aquest pas equivaldria a una declaració de guerra contra ells.

L’ONU dona suport a les mesures de la Cedeao contra el cop, però confia que la via diplomàtica eviti arribar a l’ús de la força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.