Societat

Els bombers voluntaris de Girona deixen d’estar “disponibles” per la “inacció” d’Interior

La conselleria avisa que el diàleg es manté obert i que els serveis continuaran atenent-se amb els parcs funcionaris

Els bombers voluntaris de Girona han anunciat que deixen d’estar “disponibles” i aturen la seva activitat en resposta a la “inacció” d’Interior. Segons ha afirmat el portaveu de la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, la decisió s’ha pres després d’una consulta en la qual s’hi han adherit els deu parcs de la regió, i es preveu que aquesta protesta es vagi repetint arreu del territori. Un dels primers parcs a sumar-se a l’aturada és el parc de Benifallet, situat a la comarca del Baix Ebre.

La relació entre els bombers voluntaris i la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments està tensa, segons informa l’ACN. Els bombers voluntaris de Girona han anunciat que deixaran d’estar operatius i altres parcs de Catalunya podrien seguir l’exemple. Tot això sorgeix després de diverses reclamacions històriques sobre una major protecció sanitària, social i jurídica per part dels bombers voluntaris. La Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya ha manifestat descontentament i exigeixen un compromís per escrit i un calendari de millores. Per la seva part, la Direcció General va presentar un Pla per enfortir el cos al mes de juny, però no ha satisfet les demandes dels bombers voluntaris quant a millorar les condicions laborals i la necessitat d’una millora en les seves infraestructures i recursos.

Per això, està prevista una nova reunió el 28 de setembre per presentar una segona proposta de Pla d’enfortiment, mentre que alguns parcs de voluntaris ja han tancat i el servei continua amb els bombers professionals; tot això tenint en compte que a Catalunya hi ha 145 parcs de Bombers, 71 de professionals i 74 de voluntaris.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments han sortit al pas del conflicte. Expliquen que des de  fa uns anys, diversos membres del col·lectiu de Bombers Voluntaris han plantejat reivindicacions de diferent tipus que, globalment, passen per millorar la cobertura d’accidents durant un servei, tant les indemnitzacions com les compensacions econòmiques en cas que l’accident derivi en baixa laboral; l’increment de les compensacions monetàries pels serveis prestats, l’establiment d’un pla de pensions i que els bombers voluntaris passin a ser empleats públics. Han precisat també que algunes no són reivindicacions unànimes de tot el col·lectiu.

Pel que fa a l’assegurança d’accidents, afirmen que des de 2019, la pòlissa dels bombers i bomberes voluntaris conté indemnitzacions idèntiques a les dels bombers professionals, tant per causa d’incapacitat com per causa de mort, i són les més elevades que té contractades actualment la Generalitat de Catalunya

També van referir-se a compensacions econòmiques: en cas d’incapacitat, les prestacions al col·lectiu de bombers i bomberes voluntaris es van fixar a l’Ordre 210/2020, de 4 de desembre, amb quantitats diàries per dia de baixa fins a un màxim de 365 dies naturals. Tot i això, la Direcció General "comparteix la necessitat de garantir la cobertura en cas de necessitat sense límit temporal". 

"L’assistència sanitària que reben els membres del cos de bombers voluntaris en cas d’accident està contractada -puntualitzen- amb la mateixa mútua d’accidents dels bombers funcionaris, en base a una autorització excepcional que va atorgar el Ministerio de Trabajo y Economía Social a la Generalitat de Catalunya l’any 2020, amb limitacions sobre les cobertures. Els tractaments que no hi estan coberts són assumits directament per la Direcció General. Entenem que no ha d’existir cap limitació en l’assistència mutual. Per això el 4 de setembre també es realitzarà una consulta de mercat per dotar tots els bombers voluntaris d’una cobertura sanitària sense limitacions amb una entitat mutual". 

Manifesten també en el comunicat que el servei de Bombers queda totalment garantit "gràcies al sistema de treball en xarxa del Cos". "Si per l’especificitat d’un servei -continuen- és necessari, es recorre al suport del personal de Parcs diferents al de primera sortida fins a donar cobertura absoluta al requeriment de l’emergència". 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.