Política

política

El Consell de Garanties veu inconstitucional la llei espanyola de l’habitatge

L’organisme considera que vulnera competències de la Generalitat

Erra ja ha convocat el ple del Parlament per a l’1 de setembre, per votar-hi si es presenta recurs al TC

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha emès un dictamen sobre la llei espanyola d’habitatge, aprovada fa pocs mesos, en el qual conclou que alguns dels seus articles resulten ser inconstitucionals i contraris a l’Estatut.

Les conclusions determinen que la norma estatal vulnera competències de la Generalitat en matèria d’habitatge i urbanisme o el principi d’autonomia financera. Aquest dictamen, segons recorda l’ACN, havia estat sol·licitat per tal que el ple del Parlament pugui votar el proper dia 1 de setembre si presenta un recurs d’inconstitucionalitat davant el TC, sol·licitud que arriba a la cambra a petició de Junts per Catalunya.

Les conclusions de l’informe assenyalen que diversos articles pel dret a l’habitatge vulneren la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d’habitatge de l’article 137.1 de l’Estatut i no troben empara en d’altres de la Constitució.

A més, també s’afirma que es la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d’habitatge i urbanisme, així com també el principi d’autonomia financera i l’autonomia de despesa de la Generalitat”.

El CGE també considera que “la disposició final setena és contrària a l’Estatut i la Constitució en la mesura i l’abast que ho són els preceptes que s’emparen en els títols habilitants que s’hi contenen i que hem considerat contraris a l’Estatut i a la Constitució en les conclusions precedents”.

Per contra, en un vot particular, la vicepresidenta del CGE, Maria Jesús Larios Paterna, i el conseller Eduard Roig Molés consideren que “els apartats 1 i 4 de l’article 18 de la Llei s’emparen en el mateix títol competencial dels apartats 2 i 3 d’aquest article i la seva adopció per part de l’Estat no vulnera les competències de la Generalitat i és conforme amb la Constitució i l’Estatut”.

Un cop emès aquest dictamen, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ja ha convocat el ple de la cambra catalana per al dia 1 de setembre, on es debatrà i es votarà la possibilitat, apuntada per Junts, que es porti la llei d’habitatge espanyola al TC a través d’un recurs d’inconstitucionalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.