Política

Níger

La Cedeao convoca una cimera un cop expirat l’ultimàtum

Els països d’Àfrica Occidental estan dividits sobre una intervenció militar

Els colpistes reforcen el dispositiu de seguretat davant un eventual desplegament de forces estrangeres

La Comu­ni­tat Econòmica dels Estats d’Àfrica Occi­den­tal (Cedeao) cele­brarà una nova cimera aquest dijous per abor­dar la “situ­ació política” al Níger.

La con­vo­catòria es pro­du­eix poques hores després que hagi expi­rat l’ultimàtum que l’orga­nisme regi­o­nal va donar a la junta mili­tar que ha pres el poder al Níger. En la seva última cimera, el 30 de juliol, el bloc va amenaçar els col­pis­tes amb una inter­venció mili­tar sinó res­tituïen el pre­si­dent Moha­med Bazoum, des­tituït el pas­sat 26 de juliol.

En un comu­ni­cat emès aquest dilluns, la Cedeao anun­cia que els líders d’Àfrica Occi­den­tal “con­si­de­ra­ran i dis­cu­ti­ran la situ­ació política i l’evo­lució recent durant la cimera”, que se cele­brarà el 10 d’agost Abuja, la capi­tal de Nigèria, on hi ha la seu de l’orga­nit­zació.

La posició dels socis de la Cedeao sobre una pos­si­ble inter­venció mili­tar al Níger no és unànime. Els governs de Mali i Burkina Faso, gover­nats per jun­tes mili­tars i pro­pers a Mos­cou, rebut­gen l’ús de la força al Níger i avi­sen que equi­val­dria a una decla­ració de guerra con­tra ells matei­xos. També s’opo­sen a una inter­venció mili­tar Gui­nea-Conakri –on també hi va haver un cop d’Estat–, Algèria i el Txad.

En canvi, els governs de Nigèria, Benín, Costa d’Ivori i Sene­gal ja han con­fir­mat la dis­po­ni­bi­li­tat dels seus exèrcits per inter­ve­nir al país veí.

Els col­pis­tes pre­pa­ren la defensa

La junta mili­tar que a finals de juliol va assu­mir les reg­nes del país, l’auto­de­no­mi­nat Con­sell Naci­o­nal per a la Sal­va­guarda de la Pàtria (CLSP), ha reforçat el dis­po­si­tiu mili­tar i de segu­re­tat enfront d’una even­tual inter­venció de la Cedeao, a la que acusa de “pla­ni­fi­car una guerra” con­tra el Níger.

Segons una font de l’aero­port inter­na­ci­o­nal de Nia­mey citada per l’agència Efe, els mili­tars han aug­men­tat la segu­re­tat al vol­tant de la infra­es­truc­tura. El per­so­nal civil ha aban­do­nat el lloc i a la nit s’ha apa­gat el sis­tema d’il·lumi­nació a les pis­tes d’ater­ratge, d’acord amb la mateixa font.

A més, la junta col­pista ha tor­nat a tan­car l’espai aeri del país la pas­sada mit­ja­nit, coin­ci­dint amb el final del ter­mini donat per la Cedeao per res­ta­blir l’ordre cons­ti­tu­ci­o­nal.

En un comu­ni­cat lle­git diu­menge a la nit a la tele­visió pública, el coro­nel major Ama­dou Abdra­mane va asse­gu­rar que la junta té “infor­ma­ci­ons con­cor­dants” sobre els pre­pa­ra­tius de les “for­ces d’una potència estran­gera” per a una agressió con­tra el país i “con­tra el seu poble”, en coor­di­nació amb la Cedeao i amb “grups armats ter­ro­ris­tes”. La junta no va reve­lar a quina potència estran­gera es refe­ria, però va afir­mar que la Cedeao està “a sou” d’aquest país. Abdra­mane va rebut­jar con­tra “qual­se­vol ingerència en els afers interns del Níger” i va adver­tir que aquesta “aven­tura mili­tar” tin­dria “con­seqüències des­as­tro­ses” sobre la segu­re­tat, esta­bi­li­tat i uni­tat de la regió. A més, va avi­sar que qual­se­vol vio­lació de la mesura del tan­ca­ment de la fron­tera aèria tindrà una res­posta “enèrgica” i “ins­tantània”.

França, antiga potència colo­nial al Níger, va rei­te­rar ahir el seu suport amb “fer­mesa i deter­mi­nació” als “esforços” de la Cedeao per “fer fra­cas­sar” el cop d’Estat. París té una impor­tant presència mili­tar al país africà, amb 1.500 mili­tars des­ple­gats en vir­tut d’acords en matèria de lluita con­tra el ter­ro­risme.

“Fines­tra d’opor­tu­ni­tat”

El govern d’Estats Units d’Amèrica (EUA) creu que encara hi ha una “fines­tra d’opor­tu­ni­tat” per al diàleg al Níger i perquè els col­pis­tes aban­do­nin el poder.

El por­ta­veu del depar­ta­ment d’Estat, Matt­hew Miller, ha reve­lat aquest dilluns en una roda de premsa que hi ha hagut “con­tacte directe” per part de fun­ci­o­na­ris nord-ame­ri­cans amb els líders mili­tars nige­rins en els “últims deu vides”. “La fines­tra d’opor­tu­ni­tat encara està oberta i cre­iem que [els mili­tars] s’han de reti­rar i per­me­tre que el pre­si­dent repren­gui les seves tas­ques”, ha dit Miller.

En aquest con­text, ha des­ta­cat que l’Ambai­xada nord-ame­ri­cana a Nia­mey con­ti­nua “oberta i ope­ra­tiva”, encara que Was­hing­ton hagi reti­rat el per­so­nal no essen­cial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.