Política

Níger

La junta militar nomena un primer ministre

L’economista Ali Mahamane Lamine Zeine va ser titular de Finances del 2002 al 2010, fins que un cop d’Estat el va destituir

Washington insisteix en la via diplomàtica, però no aconsegueix avenços

L’economista i exministre de finances nigerí (2002-2010) Ali Mahamane Lamine Zeine serà el nou primer ministre del país.

La junta militar que va prendre el poder a finals de juliol ha anunciat aquest dilluns a la nit el nomenament de Zeine en un decret llegit a la televisió pública pel coronel Amadou Abdramane, portaveu de l’anomenat Consell Nacional de Salvaguarda de la Pàtria (CNSP).

Zeine va ser ministre d’Economia i Finances al govern del president Mamadou Tandja, de qui havia estat director de gabinet. El 2009 una investigació periodística el va acusat de quedar-se diners d’un contracte petrolier amb la Xina, però qui va acabar a la presó va ser l’editor del mitjà que havia difós la notícia.

El 2010 va ser destituït pel cop d’Estat contra Tandja i ara torna al poder de la mà d’un nou cop.

Esforços diplomàtics de Washington

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha insistit aquest dimarts en mantenir la via diplomàtica per intentar resoldre la crisi oberta pel cop d’Estat militar al Níger.

En aquest sentit, ha fet costat als “esforços de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao) per restablir l’ordre constitucional al Níger”. “Treballem de manera diplomàtica per donar suport al seu treball”, ha afegit, en una entrevista a Radio France Internacional.

Malgrat que la Cedeao ha amenaçat amb la possibilitat d’una intervenció militar per revertir el cop, Blinken ha assegurat que “la diplomàcia és el mitjà preferible per resoldre aquesta situació. És l’enfocament de la Cedeao”.

Blinken no ha volgut parlar del futur de la presència militar nord-americana al Níger, on hi ha desplegats un miler de soldats d’EUA per ajudar a la lluita contra el terrorisme gihadista al Sahel. “L’essencial és tornar a l’ordre constitucional, que és allò en què treballem. Després ja veurem”, ha indicat.

Les declaracions del secretari d’Estat nord-americà es produeixen poques hores després que el seu departament informés d’una trobada de la seva número 2, Victoria Nuland, amb líders colpistes del Níger. La reunió, però, no ha suposat avenços significatius per restablir l’ordre constitucional al país.

Nuland ha explicat en declaracions a un reduït grup de periodistes a Washington que s’havia reunit durant unes dues hores amb el autoproclamat cap de Defensa de la junta colpista, Moussa Salaou Barmou –un militar que ha tingut una relació propera amb els EUA com a cap de les forces especials–, i tres generals més.

La diplomàtica nord-americana va posar sobre la taula diverses fórmules per restablir l’ordre democràtic al país a través d’un a “solució negociada” però, segons ella, els líders colpistes hi van mostrar poc interès”. “Les converses van ser extremadament franques i, en ocasions, bastant difícils”, ha reconegut.

“Nosaltres estem pressionant perquè hi hagi una solució negociada, però no és fàcil aconseguir avenços. Ells [els colpistes] són bastant ferms en la seva visió de com volen procedir i no s’ajusta a la Constitució del Níger”, ha detallat la diplomàtica.

Durant la seva estada a Niamey, Nuland va intentar entrevistar-se amb l’autoproclamat líder de la junta militar, el general Abdourahamane Tchiani, i també amb el deposat president Mohamed Bazoum, que continua en arrest domiciliari, però no va obtenir accés a cap dels dos. Sí que va poder parlar per telèfon amb Bazoum i conèixer de primera mà la seva “perspectiva” sobre la situació política.

La visita al Níger, que s’havia mantingut en secret, es va emmarcar en l’anunciada gira africana de la subsecretària d’Estat, en la qual va visitar Sud-àfrica, Costa d’Ivori i la República Democràtica del Congo entre el 29 de juliol i el 4 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.