Societat

Endesa reforça la xarxa a Culubret i Sant Joan de Figueres per fer front al frau elèctric

Més del 30% dels habitatges dels dos barris punxen la llum i ja s’han registrat gairebé 4.500 incidències des del 2019

Endesa ha enllestit les obres per sobredimensionar la xarxa al Culubret i a Sant Joan de Figueres per frenar els talls arran del frau elèctric. Més del 30% dels habitatges dels dos barris punxen la llum i d’ençà del 2019 aquí ja s’han registrat gairebé 4.500 apagades derivades de sobrecàrregues derivades del frau. El responsable d’Endesa a Girona, Marc Ruaix, atribueix el frau a activitats il·legals, com ara plantacions de marihuana, perquè allà on es comet frau s’han detectat consums “exagerats”.

“Estem parlant que, de mitjana, en el conjunt dels dos barris s’han registrat tres incidències diàries; i si aquesta xifra s’extrapola al conjunt de la demarcació, suposen el 13% de les interrupcions del servei que s’han registrat a tot Girona”, concreta el responsable d’Endesa. Per evitar que la situació derivi en talls continus, Endesa ha replicat la solució que ja va aplicar a la Font de la Pólvora de Girona, estenent noves línies de baixa tensió i instal·lant un nou transformador, segons informa l’ACN.

Segons exposa la companyia, dels 360 punts de subministrament que sumen els dos barris (entre cases, blocs de pisos, locals o equipaments) n’hi ha més d’un terç que no tenen contracte ni tampoc comptador. En concret, 131 (cosa que suposa el 36% del total). És a dir, que tots ells, directament, punxen la llum. Marc Ruaix atribueix el frau directament a activitats il·lícites -sobretot, plantacions de marihuana- perquè els consums que fan tots aquests habitatges són “molt exagerats” i superen amb escreix aquells que faria una llar tipus.

200.00 euros per sobredimensionar la xarxa

Per posar fre als talls de llum al Culubret i a Sant Joan, i evitar que gairebé cada dia els seus clients quedessin a les fosques, Endesa ha replicat la solució que ja va dur a terme a la Font de la Pólvora. Per això, la companyia ha invertit 200.000 euros per estendre noves línies de baixa tensió i ha instal·lat un nou transformador per augmentar la capacitat de la xarxa. En concret, s’han posat més línies soterrades als carrers Major, Doctor Fleming, Doctor Ochoa, Avinyonet i dels Habitatges Sindicals. Aquí, s’han obert gairebé un quilòmetre de rases per instal·lar-hi el cablejat subterrani.

D’aquesta manera, les noves esteses elèctriques permetran repartir el consum de la xarxa actual, “sotmesa a molt d’estrès per l’ús indegut”, concreta la companyia. En paral·lel, el nou centre de transformació -instal·lat al carrer Doctor Fleming- també permetrà equilibrar les càrregues amb els altres ja existents.

Als 200.000 euros que han costat les obres, i que ha assumit Endesa, cal sumar-hi també els 700.000 que ha hagut d’invertir la companyia per solucionar els milers d’incidències que s’han viscut als dos barris d’ençà del 2019. Marc Ruaix explica que la prioritat de la companyia és donar servei als seus clients. Però també alerta que, si la xarxa continua sobrecarregant-se i els fraus persisteixen, més tard o més d’hora el Culubret i Sant Joan tornaran a patir talls elèctrics. Una situació que també pot donar-se a la Font de la Pólvora de Girona.

Per això, el responsable d’Endesa reitera que cal afrontar “la situació social” que viuen els dos barris. I aquí, Ruaix diu que en paral·lel a continuar fent operatius amb les forces de seguretat per lluitar contra el frau, també cal treballar braç a braç amb els ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.