Política

Política

Confien en Puigdemont

Junts posa fi a la intriga del vot a la mesa del Congrés amb el PSOE i Sumar confiant que blindarà la presidència d’Armengol i la majoria progressista

El 130è president manté la tensió al límit exigint ja “fets comprovables”

Sánchez promet impulsar el català a la UE i acusa el PP de “pressionar el rei” i fer “càbales màgiques”

Asens i Díaz negocien ‘in extremis’

La legislatura mor avui si el PSOE perd el Congrés per acció o per omissió de Junts

A falta d’un dial radiofònic que per­meti sin­to­nit­zar Ràdio Water­loo i des­xi­frar les veri­ta­bles inten­ci­ons de Car­les Puig­de­mont com en la clan­des­ti­ni­tat es feia a les ones de l’Estació Pire­naica, el Madrid ofi­cial es trans­forma cada matí en un sim­posi d’her­me­neu­tes per des­xi­frar el sig­ni­fi­cat últim de les piu­la­des a Twit­ter del 130è pre­si­dent des de l’exili. Després de recep­tar tres p –“paciència, per­se­ve­rança i pers­pec­tiva”– i de fer saber a Isa­bel Díaz Ayuso que no vol la Gran Cruz de la Orden de Isa­bel la Católica perquè ja té la meda­lla d’or d’Amer, Puig­de­mont va actu­a­lit­zar ahir a les 10.22 h el minut i resul­tat del clímax de la pel·lícula de sus­pens que pro­ta­go­nitza amb Pedro Sánchez i Yolanda Díaz con­te­nint la res­pi­ració. “La mesa del Congrés, per a nosal­tres, no va de tenir-hi un càrrec dins, ni tam­poc va de la inves­ti­dura. No podem avançar naci­o­nal­ment a base de pro­me­ses for­mu­la­des per qui sem­pre les incom­pleix, i per això calen fets com­pro­va­bles abans de com­pro­me­tre cap vot. I tant se val si par­lem d’acords per la mesa com d’acords de més calat, com seria el de la inves­ti­dura”, va etzi­bar tot subrat­llant en negreta la frase “calen fets com­pro­va­bles” per si el so no arriba amb niti­desa a algun recep­tor. Fonts nego­ci­a­do­res del PSOE i de Sumar, però, emmar­quen aquests avi­sos en el con­text d’una nego­ci­ació al límit i con­fien en Puig­de­mont –d’acord amb els con­tac­tes man­tin­guts– perquè els set dipu­tats de Junts que lidera Míriam Nogue­ras aju­din a esco­llir avui la balear Fran­cina Armen­gol com a pre­si­denta del Congrés i a blin­dar una majo­ria pro­gres­sista a la mesa de 5 a 4 en les tres vota­ci­ons que obren la quin­zena legis­la­tura, que morirà abans de néixer si el PSOE perd el timó de la cam­bra per acció o omissió de Junts.

Si la secretària gene­ral del PP, Cuca Gamarra, denun­cia que tot el que no sigui inves­tir Alberto Núñez Feijóo seria “can­viar Madrid per Water­loo com a capi­tal d’Espa­nya”, Junts ha vol­gut esce­ni­fi­car que la capi­tal ofi­ci­osa de la gover­na­bi­li­tat no és la villa y corte con­vo­cant una exe­cu­tiva a les vuit del matí, dues hores abans de la cons­ti­tució del Congrés. I l’horari és el mis­satge. A diferència de l’adeu al govern de la Gene­ra­li­tat a l’octu­bre –amb una con­sulta a la militància que va par­tir Junts per la mei­tat amb 55,7% a favor i 42,4% en con­tra–, avui serà l’exe­cu­tiva l’encar­re­gada d’eme­tre fumata blanca o fumata negra.

A més d’apos­tar per una dona plu­ri­lingüe i con­ci­li­a­dora, Armen­gol, amb qui Puig­de­mont va tenir sin­to­nia i va dina­mit­zar l’Ins­ti­tut Ramon Llull el 2016 i el 2017, en què van coin­ci­dir de pre­si­dents a les Bale­ars i a la Gene­ra­li­tat, Sánchez va apro­fi­tar la reunió del grup del PSOE al Congrés per fer una picada d’ullet més a ERC i Junts: “Espa­nya parla en cas­tellà, però Espa­nya també parla en català, basc i gallec. I per tant el nos­tre deure és con­so­li­dar espais de repre­sen­tació, ús i conei­xe­ment de les llengües. I hem de fer més i podem fer més. Per això anun­cio que impul­sa­rem el seu ús a les ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries com un com­promís durant la pre­sidència de la UE.” Mos­trant-se segur que serà inves­tit, Sánchez va ata­car Feijóo per “pres­si­o­nar el rei” i fer “càbales màgiques” per sos­te­nir l’opció de la inves­ti­dura per al PP. La líder de Sumar, Yolanda Díaz, va ser més clara que mai sobre la impli­cació nego­ci­a­dora seva i de Jaume Asens amb Puig­de­mont: “Asens i jo estem nego­ci­ant amb dis­creció i al màxim nivell. Ho estem fent amb Junts i amb altres for­ma­ci­ons.” A la tarda, el líder del PP va reba­tre que ell pres­si­oni Felip VI. “No tinc cap dubte que el rei actuarà com ha fet sem­pre, d’acord amb la llei”, va dir Feijóo tot exi­gint una inves­ti­dura.

En aquest matí de tran­sis­tors amb tots pen­dents de Junts, el ple s’obre a les deu amb la mesa d’edat: la inte­gra­ran la dipu­tada més gran, la soci­a­lista Cris­tina Nar­bona (72 anys), que ocu­parà la pre­sidència pro­vi­si­o­nal que el 2019 va ser per al vallein­cla­nesc Agustín Zamarrón, i els dos dipu­tats –també soci­a­lis­tes– més joves: la canària Ada San­tana (25 anys) i Fer­ran Ver­dejo (26 anys), secre­tari d’orga­nit­zació de la JSC i por­ta­veu del PSC a l’Ajun­ta­ment de Car­dona des del 2019.

El ple diri­git per la mesa d’edat inclourà tres vota­ci­ons. La pri­mera ele­girà la pre­si­denta del Congrés i és sen­zi­lla: cada dipu­tat escriu el nom de la can­di­data en una pape­reta –la ter­cera auto­ri­tat de l’Estat serà la soci­a­lista Fran­cina Armen­gol o Cuca Gamarra (PP)– i és ele­gida qui té majo­ria abso­luta en pri­mera votació (176) o més sís que nos en la segona, com seria en una inves­ti­dura de Sánchez i com va ser el cas de Merit­xell Batet fa qua­tre anys. Com que Gamarra tindrà 171 vots del PP (137), Vox (33) i UPN (1) o fins i tot 172 si Coa­lició Canària s’uneix a la dreta, Armen­gol té asse­gu­rats 171 vots del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Bildu (6), el PNB (5) i el BNG (1) o 172 si Coa­lició Canària –que governa a les Canàries amb el PP– s’uneix a l’esquerra. Així que si CC fa pinya amb la dreta, Junts ha de votar Armen­gol o bene­fi­ci­a­ria el PP. Si CC vira a l’esquerra, Junts es pot per­me­tre no votar o escriure qual­se­vol nom o paraula perquè siguin vots nuls i faci­li­tar l’elecció d’Armen­gol. La decisió de Junts, per tant, no pot ser ali­ena a l’equi­li­bri de for­ces a l’hemi­ci­cle. A quarts de deu de la nit, ERC es va afe­gir al sus­pens aler­tant que “no hi ha cap acord” i va dei­xar la decisió del vot a Armen­gol en mans d’una reunió de l’exe­cu­tiva “en les pròximes hores”.

En les dues vota­ci­ons poste­ri­ors per ele­gir qua­tre vice­pre­si­dents i qua­tre secre­ta­ris, el sudoku es com­plica: la cin­quena part dels 350 dipu­tats és 70, i 71 vots asse­gu­ren un lloc a la mesa, però la gràcia és sin­cro­nit­zar-se amb els ali­ats i maxi­mit­zar els vots davant l’altre bloc, i aquí el PSOE i Sumar espe­ren que ERC i Junts col·labo­rin perquè el PP, Vox i UPN van units. Si hi ha empat entre dos vice­pre­si­dents o dos secre­ta­ris, se cele­bren vota­ci­ons suc­ces­si­ves fins al des­em­pat, com ja va suc­ceir el 2019 entre Gerardo Pisa­re­llo i Sofía Her­nanz.

Després de ser menys­tin­gut com a “anècdota” per Sánchez en la cam­pa­nya del 23-J, Puig­de­mont assa­bo­reix ara cada segon de l’agònic compte enrere, però també sap que fins i tot Hitch­cock assu­mia que la intriga no pot ser eterna, sinó que té un clímax i un desen­llaç.

171
vots tenen segurs la candidata del PSOE a presidir el Congrés, Francina Armengol, i la seva rival del PP Cuca Gamarra. Si l’única diputada –Cristina Valido–de Coalició Canària fa pinya amb el PP, Vox i UPN i Gamarra arriba fins als 172 vots, aleshores Junts ha de votar Armengol o beneficiaria el PP i no permetria que hi hagués una majoria progressista de 5 a 4 a la mesa procliu a tramitar una llei d’amnistia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.