Política

Política

Torn a Feijóo per fracassar

Feijóo és enviat pel rei a una investidura fallida i es vanta d’estar “a només quatre diputats” de la majoria quan el líder del PSOE “està a la distància d’una amnistia i d’un referèndum”

Felip VI traspassa una línia vermella i fa seus arguments del PP fora de la Constitució

Sánchez hi veu una “exhibició”, naturalitza en públic Junts com a negociador i no refusa l’amnistia

La sessió serà la setmana que ve o hi ha risc de votar per Nadal, Cap d’Any o Reis

De pre­sen­ciar amb estu­por una espan­tada insòlita de Mari­ano Rajoy el gener del 2016 quan li va pro­po­sar anar a la inves­ti­dura i ell decli­nava l’ofe­ri­ment, a tenir dos can­di­dats –Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo– dis­po­sats i que riva­lit­zen pel pri­mer torn i haver de diri­mir ara un dilema en la fron­tera del par­ti­disme polític que va més enllà de la neu­tra­li­tat. Aquest és el repte que el rei Felip VI afron­tava ahir i, amb l’escru­tini del 23 de juliol a la mà i amb l’única segu­re­tat que Feijóo fra­cas­sarà en una inves­ti­dura, va ser el líder del PP l’ele­git pel rei a l’hora de ser enviat a un ple del Congrés –pre­vi­si­ble­ment la set­mana que ve o hi ha risc de repe­tició elec­to­ral al Nadal– que serà fallit perquè el mar­ca­dor del Congrés serà de 172 vots a favor i 178 vots en con­tra. En una incursió argu­men­tal insòlita en el par­ti­disme, la casa reial va tra­ves­sar ahir una línia ver­me­lla i en el seu comu­ni­cat va fer seus els argu­ment del PP, ali­ens a l’arti­cle 99 de la Cons­ti­tució, segons els quals el líder del par­tit més votat té una pre­ferència no escrita –que els pares de la carta magna no van incloure enlloc perquè es tracta d’un règim par­la­men­tari i no pre­si­den­ci­a­lista– i ho fa apel·lant a una cir­cumstància inhe­rent a les monar­quies però que és extra­jurídica: el cos­tum. “Convé asse­nya­lar que, tret de la IX legis­la­tura [del gener al maig del 2016], en totes les elec­ci­ons gene­rals cele­bra­des des de l’entrada en vigor de la Cons­ti­tució, el can­di­dat del grup polític que ha obtin­gut el major nom­bre d’escons ha estat el pri­mer a ser pro­po­sat per Sa Majes­tat el Rei com a can­di­dat a la pre­sidència del govern. Aquesta pràctica s’ha anat con­ver­tint amb el pas dels anys en un cos­tum”, addu­eix la casa reial.

Assu­mint la lite­ra­li­tat de l’argu­men­tari que el PP té des de de l’endemà del 23-J, Felip VI desfà la raó de ser de la seva tanda de con­sul­tes de dos dies amb UPN, CC, el PNB, Sumar, Vox, el PSOE i el PP pre­ci­sa­ment per esbri­nar el que ahir va des­ve­lar que no calia saber perquè s’imposa el cos­tum. El rei fins i tot fa una crítica velada a la plan­tada d’ERC i Junts –obvi­ant el menys­preu a la pre­si­denta del Par­la­ment Carme For­ca­dell quan el gener del 2016 no la va voler rebre i va pre­fe­rir que l’informés de la inves­ti­dura de Car­les Puig­de­mont per cor­reu electrònic– i els culpa de per­pe­tuar el cos­tum que afa­vo­reix ara el pri­mer torn del PP. “En el procés de con­sul­tes no s’ha cons­ta­tat en el dia d’avui l’existència d’una majo­ria sufi­ci­ent per a la inves­ti­dura que, en el seu cas, fes decaure aquest cos­tum”, raona. Ras i curt: si viu en un angle cec de la política perquè no sap què faran 21 dels 350 dipu­tats (set d’ERC, set de Junts, sis d’EH Bildu i un del BNG), el refugi que tria ell és l’opció automàtica del més votat.

Abans que la pre­si­denta del Congrés, Fran­cina Armen­gol, viatgés del Congrés a La Zar­zu­ela i tornés al Congrés amb el vere­dicte ja al ves­pre, Feijóo va accep­tar la missió i ho va fer con­ver­tint la raó del futur fracàs –la manca de qua­tre vots per a la majo­ria abso­luta dels 176 perquè en té només 172 gràcies a Vox, UPN i Coa­lició Canària – en una demos­tració de pre­sumpta for­ta­lesa. “De pro­duir-se l’encàrrec del rei esta­ria només a qua­tre dipu­tats de la majo­ria abso­luta. El PSOE, després de per­dre, està a la distància d’una amnis­tia, d’un referèndum i d’ofi­ci­a­lit­zar la desi­gual­tat entre els espa­nyols”, va rao­nar el líder del PP. En el sub­cons­ci­ent de l’home de les qua­tre majo­ries abso­lu­tes a Galícia, hi ha pesat i molt la consciència de no emu­lar Inés Arri­ma­das, que va gua­nyar les elec­ci­ons cata­la­nes forçades pel 155 el desem­bre del 2017 i va ser fus­ti­gada pel PP per fugir de Cata­lu­nya sense explo­rar una inves­ti­dura ni anar a un ple fallit. El sor­pre­nent és que, tot i que el PP sap que hi ha d’haver inves­ti­dura els dies 30 i 31 d’agost o hi ha risc d’elec­ci­ons per Nadal, Cap d’Any o Reis (l’auto­ma­tisme d’espe­rar els dos mesos i els 47 dies poste­ri­ors), Feijóo va comu­ni­car que no pensa man­te­nir con­tac­tes fins “a par­tir de dilluns”, sense expli­car per quina raó el dia d’avui, dijous, diven­dres, dis­sabte i diu­menge són dies inhàbils per a ell. I, dit això, va pagar la penyora de fer una oda a Vox –“Amb qui tenim una relació de nor­ma­li­tat democràtica amb l’objec­tiu com­par­tit de pro­te­gir la nos­tra nació i defen­sar la Cons­ti­tució”– i va al·legar que si Armen­gol con­voca la inves­ti­dura el 30 i 31 d’agost ell viurà aquesta “pressa” com a “desi­gual­tat de con­di­ci­ons”. Cons­ci­ent de l’avís, la pre­si­denta del Congrés, Fran­cina Armen­gol, no va ofe­rir una data tan­cada ni va avançar si en aquest ple serà pos­si­ble par­lar ja en català, basc i gallec.

En una com­pa­rei­xença prèvia a La Mon­cloa, el pre­si­dent Sánchez va assu­mir en públic “la res­pon­sa­bi­li­tat de tre­ba­llar per arti­cu­lar una majo­ria” i va ofe­rir el “més abso­lut res­pecte” per la decisió del rei “fos la que fos”. “La inves­ti­dura no és un tràmit d’exhi­bició”, va etzi­bar Sánchez. “Si Feijóo vol topar de cara per ter­cera vegada està en el seu dret”, va reblar en to sor­ne­guer en al·lusió al fracàs a les urnes del 23-J i a la der­rota a la mesa del Congrés gràcies a ERC i Junts. Quan se li va pre­gun­tar per Car­les Puig­de­mont, simp­tomàtica­ment Sánchez va natu­ra­lit­zar en públic Junts com a nego­ci­a­dor –“Junts té repre­sen­tació amb set escons igual que ERC i no neguem la legi­ti­mi­tat de ningú i podem par­lar amb tots”– i no va rebut­jar l’amnis­tia tot recor­dant que ha de tenir encaix cons­ti­tu­ci­o­nal.

L’arti­cle 99 de la Cons­ti­tució, l’únic que havia de guiar el rei en l’atzu­cac sor­git de les urnes del 23 de juliol, pres­cri­via dues acci­ons: “prèvia con­sulta” i “pro­po­sar un can­di­dat”. Al final, però, el cos­tum ho era tot.

172
vots és el sostre que tindrà Alberto Núñez Feijóo en la seva investidura, que serà derrotada amb la majoria de 178 vots en contra. Seran els mateixos 178 vots (el PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG) que ja van elegir Armengol com a presidenta del Congrés davant Cuca Gamarra, que va quedar amb 139 perquè no va tenir els 33 de Vox.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.