Política

Entra en vigor la llei europea de serveis digitals

Regularà i marcarà límits a l’actuació de gegants com Google, Meta o Netflix

L’entrada en vigor a partir d’aquest divendres de la nova llei europea de Serveis Digitals marcar un abans i un després de l’actuació, sovint sota sospita d’abús de poder o intercanvi de dades, dels gegants d’internet com Google, Meta, Tik Tok, Netflix o qualsevol web o plataforma amb més de 45 milions d’usuaris al continent.

Segons recorda, l’ACN, la normativa comunitària busca combatre de soca-rel fenòmens en auge com la desinformació o l’intercanvi de productes o continguts il·legals a internet. “Estem portant els nostres valors europeus al món digital”, ha ressaltat a les xarxes socials la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, abans de subratllar que només amb l’aplicació de lleis “estrictes” sobre transparència i responsabilitat en companyies digitals es pot protegir la societat i la democràcia.

La llei la formaran un conjunt únic de normes que s’aplicarà a tota la Unió amb dos objectius: la seguretat de l’espai digital i l’establiment d’una competència equitativa entre els actors. A més, s’espera que la nova normativa permeti protegir millor els drets fonamentals dels usuaris d’internet i, de retruc, fomentar la innovació, el creixement i la competitivitat, tant al mercat únic europeu com a escala mundial.

Google ha reconegut en un comunicat que la llei suposa “iniciar el camí” per millorar la seguretat a internet. “Hem dedicat recursos rellevants –afirma la nota– a adaptar els nostres programes per satisfer els requisits específics de la llei”, afegeix la companyia nord-americana.

Entre les mesures que el cercador aplicarà a partir d’ara hi ha l’ampliació de la transparència dels anuncis o la millora de l’accés a les dades per als investigadors. Això es concretarà, segons Google, en una major comprensió pública de serveis d’ús massiu com YouTube, Google Maps, Google Play i o del mateix cercador. Aquest pas, com ressalta la CE, és necessari per fer investigacions que permetin anticipar riscos sistèmics per als Vint-i-set.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.