Política

ESTAT FRANCÈS

El govern francès prohibirà l’abaia a les escoles públiques

El ministre d’Educació, Gabriel Attal, afirma que el laïcisme no és una limitació sinó una llibertat i que “quan s’entra en una classe no s’ha de poder distingir la religió dels alumnes en mirar-los”

L’Estat francès prohibirà l’abaia —túnica àmplia que cobreix el cos de les dones de cap a peus— a les escoles públiques, ja que considera que és un vestit d’identificació religiosa. “L’escola no és el lloc per fer proselitisme religiós”, ha subratllat aquest dilluns el portaveu del govern, Olivier Véran, per justificar una mesura que va avançar diumenge a la nit el ministre d’Educació, Gabriel Attal.

En una entrevista al canal TF1, el titular d’Educació va posar èmfasi en el fet que a l’Estat francès “l’escola de la República s’ha construït al voltant de valors extremadament forts, i en particular el laïcisme”. “El laïcisme no és una limitació, és una llibertat. És la llibertat de forjar-se una opinió. Per mi el laïcisme a l’escola és una cosa molt clara: quan s’entra en una classe no s’ha de poder distingir la religió dels alumnes en mirar-los”, va afegir. Attal té la intenció de reunir-se aquesta setmana amb els directors dels centres escolars per explicar-los la directiva.

La mesura, informa Le Monde, divideix la coalició d’esquerres Nova Unió Ecològica i Social Popular (Nupes), ja que mentre els càrrecs electes del Partit Socialista (PS) i el Partit Comunista Francès (PCF) l’aproven en nom del principi de laïcisme, La França Insubmisa (LFI) denuncia una decisió islamofòbica i Europa Ecologia-Els Verds (EELV) un “estigma”. Per contra, a la dreta, Éric Ciotti d’Els Republicans, aplaudeix la mesura.

Per la seva banda, el Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM), un òrgan de representació dels musulmans davant dels poders públics, ja s’havia pronunciat al juny sobre la prohibició de l’abaia als centres escolars afirmant que “en la tradició musulmana, que nosaltres defensem, un vestit sigui el que sigui, no és un signe religiós en si”, i mostrant la seva por que la polèmica donés lloc a l’estigmatització dels musulmans.

Des del 15 de març del 2004 una llei prohibeix a les escoles i liceus públics francesos els vestits o signes amb què els alumnes “manifesten de forma ostensible una pertinença religiosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.