Societat

Iniciativa pionera a Vall d’Hebron per tractar cardiopaties congènites sense haver d’obrir el pit

Consisteix en implantar una vàlvula pulmonar per catèter

El primer pacient ha estat un adolescent de 17 anys que havia estat operat de petit però havia desenvolupat una insuficiència en pulmonar severa

L’hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa una nova tècnica d’implant de vàlvula pulmonar per catèter que evita la cirurgia a cor obert a pacients amb cardiopaties congènites. Segons el responsable de la Unitat Hemodinàmica Pediàtrica de l’hospital Vall d’Hebron, Pedro Betrián, el procediment s’ha realitzat amb èxit a dos pacients adolescents del centre que no complien els requisits per sotmetre’s a una intervenció ordinària ja que el seu cor estava molt dilatat. En aquest sentit, Betrián ha explicat que la metodologia consisteix a implantar un adaptador perquè la vàlvula pulmonar pugui subjectar-se correctament. La iniciativa, pionera a Europa, permet als malalts amb cardiopaties congènites recuperar-se de manera ràpida.

Les cardiopaties congènites són malformacions congènites més freqüents i afecten a entre 5 i 12 de cada mil nadons. Algunes es caracteritzen per tenir molt estreta la via del cor al pulmó i poden requerir un tractament quirúrgic fins i tot en el moment de néixer. En el cas de Vall Hebron, els dos pacients intervinguts han estat adolescents que ja va ser operat de petits per corregir la malformació però que a l’adolescència van desenvolupar una insuficiència en la vàlvula pulmonar severa. El primer pacient en ser intervingut amb la nova tècnica va ser el Joan, de 17 anys, al qual se li va implantar la nova vàlvula. A les 24 hores ja estava a casa i la recuperació va ser tant ràpida, han explicat fonts de l’hospital, que va poder estudiar per a l’examen de la Selectivitat que se celebrava poques setmanes més tard.

L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic de Catalunya que compta amb un equip de professionals que atenen les cardiopaties congènites des del naixement fins a la vida adulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.