Societat

Grècia

Catàstrofe natural

El foc més gran d’Europa

L’incendi forestal que crema des de fa dotze dies al nord-est de Grècia, a tocar de la frontera amb Turquia, ha calcinat ja més de 80.000 hectàrees

Les flames han causat 21 morts i centenars de persones han hagut d’abandonar les seves llars

L’oposició carrega contra el govern per una gestió ineficaç de la crisi

Mitsotakis considera factors clau de la catàstrofe el canvi climàtic i les accions humanes

“Per­dona que esti­gui una mica espès, fa 48 hores que estic dret tre­ba­llant per inten­tar apa­gar els focs. Jo no soc d’aquí, d’Ale­xandrúpoli, saps? Visc a dotze hores amb cotxe d’aquesta zona”, explica a El Punt Avui el Pav­los, bom­ber de Grècia. Aquest està sent un dels estius amb més incen­dis a Grècia: més de 150.000 hectàrees cre­ma­des des de l’inici de la tem­po­rada.

Des del 20 d’agost, al nord-est, a la fron­tera amb Tur­quia, hi crema “el foc fores­tal més gran regis­trat a la Unió Euro­pea”, segons Janez Lenar­cic, comis­sari d’Ajuda Huma­nitària i Gestió de Cri­sis de la Unió Euro­pea. En aquest cas, el foc ha cre­mat una extensió de més de 80.000 hectàrees, i és pro­vo­cat per la unió de dos incen­dis que han encer­clat la ciu­tat d’Ale­xandrúpoli. És en aquest incendi on s’han tro­bat 20 de les 21 vícti­mes mor­tals.

Durant aquesta dar­rera set­mana, s’han detec­tat dos grans focs més: el pri­mer al nord d’Ate­nes, al mont Par­nes; i el segon, a l’illa d’Andros, a l’arxipèlag de les Cícla­des. En total, més de sis-cents bom­bers han tre­ba­llat per apa­gar els focs, que alguns dies han superat els 120 punts actius. Des de la Unió Euro­pea s’han enviat al vol­tant de 350 efec­tius i dotze avi­ons de set països dife­rents.

“El 21 d’agost va ser el pit­jor dia de la meva vida. Els meus pares eren a Tes­salònica i jo estava amb la meva ger­mana i amb la meva iaia de 80 anys. Vivim als afo­res i el foc el teníem a cada cos­tat de casa. Com que els bom­bers no eren sufi­ci­ents, la gent de la meva edat es va posar a aju­dar a apa­gar els focs”, deta­lla l’Afro­dit, veïna de la zona. La nit del 21 d’agost es van eva­cuar veïns dels pobles del vol­tant i es van tras­lla­dar al nucli d’Ale­xandrúpoli, on l’Ajun­ta­ment va ade­quar esco­les, gim­na­sos i esglésies per pas­sar la nit. A par­tir de l’endemà, una part dels afec­tats van poder tor­nar a casa, tot i que els ser­veis i l’ajuda han con­ti­nuat fins a aquesta set­mana. L’agru­pa­ment escolta ha cui­nat diària­ment per als bom­bers i per als eva­cu­ats, el museu etnogràfic ha estat un dels punts de reco­llida de mate­rial, i s’ha orga­nit­zat un refugi segur per als ani­mals.

La Vaso ha fet de voluntària durant els incen­dis al parc de bom­bers d’Ale­xandrúpoli, des d’on ha donat suport al seu pare i a la seva mare, que for­men part del cos: “Ara tot el mate­rial que es neces­sita és aquí. Com que ja en tenim prou per als bom­bers, estem dema­nant que el por­tin més a les zones rurals.”

La mateixa nit també es va eva­cuar l’hos­pi­tal gene­ral de la ciu­tat. Dos-cents deu paci­ents van ser trans­por­tats: alguns a cen­tres sani­ta­ris del vol­tant i altres en vai­xells del port, adap­tats com a zones hos­pi­talàries. “El que va ser més difícil va ser el trans­port de la gent, perquè a causa del foc les car­re­te­res esta­ven talla­des”, asse­nyala Kons­tan­ti­nos Gozi­dis, alt repre­sen­tant del govern a l’hos­pi­tal. “El motiu prin­ci­pal de l’eva­cu­ació va ser la con­ta­mi­nació de l’atmos­fera; l’hos­pi­tal en prin­cipi hau­ria d’estar pre­pa­rat per als focs exte­ri­ors”, afe­geix. Ara, el foc és més lluny de la ciu­tat. “Volem dir a tot­hom que Ale­xandrúpoli és una ciu­tat segura per venir. A l’estiu aquí es viu del turisme”, argu­menta la cap de premsa de l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat.

On con­ti­nua cre­mant és més al nord, a prop del Parc Naci­o­nal de Dadia. Aquesta zona pro­te­gida es carac­te­ritza per la riquesa de fauna. “El gran pro­blema és que els nius s’han cre­mat, segu­ra­ment el bosc no tor­narà a tenir el mateix aspecte. La fauna i la flora tri­ga­ran més de 130 anys a res­ti­tuir-se”, lamenta Ale­xan­dros Limi­trako­po­los, engi­nyer fores­tal i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Tes­salònica. La mag­ni­tud dels incen­dis és deguda, en part, a la manca de pre­venció. “Pri­mer s’hau­ria de reti­rar la bio­massa morta del bosc que s’ha anat acu­mu­lant, aug­men­tar la xarxa de car­re­te­res dins del bosc i esta­blir patru­lles rutinàries con­tra el foc durant tota la tem­po­rada”, defensa l’engi­nyer.

En la mateixa línia, el par­tit majo­ri­tari de l’opo­sició grega, Syriza, cri­tica la mala gestió ins­ti­tu­ci­o­nal. Es quei­xen de la ine­ficiència dels recur­sos i acu­sen el govern de no uti­lit­zar els fons de la Unió Euro­pea per millo­rar la pre­venció. Per la seva banda, el con­ser­va­dor Kyri­akos Mit­so­takis, ree­le­git pri­mer minis­tre el juny pas­sat, con­si­dera fac­tors clau el canvi climàtic i les acci­ons huma­nes: aquest estiu s’han detin­gut més de 160 per­so­nes per motius rela­ci­o­nats amb el foc.

160
persones
han estat detingudes aquest estiu a Grècia per motius relacionats amb els incendis forestals que cremen al país grec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.