Societat

Andorra exigirà un mínim de català per obtenir i renovar la residència

Patronal i hotelers demanen que el requisit sigui necessari només per renovar el permís

Argumenten que pot ser “un fre per trobar ma d’obra” o “un filtre perquè només vinguin catalans”

La nova llei en defensa del català com a llengua oficial exigirà un nivell mínim de l’idioma tant als nous residents com aquells que hagin de renovar el permís per viure i treballar al país. Segons ha avançat el Diari d’Andorra, el requisit serà molt bàsic, inferior al nivell A2, i per a aquelles persones que no el puguin acreditar, se’ls obligarà a fer un curs de 30 hores als centres de català del país abans de donar o renovar-los la targeta verda.

El nou text, sota el títol de Llei de la Llengua Oficial, ja s’està treballant a tres bandes entre el ministeri de Cultura, Educació i Interior, ja que incorporarà un article per modificar la llei d’Immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència. La voluntat de l’executiu president per Xavier Espot és poder tenir la nova norma l’any vinent.

L’objectiu de la llei, que l’executiu encara està acabant de perfilar però que es preveu que aviat pugui traslladar-se al Consell General, és garantir una expressió mínima en l’idioma oficial per part de tots els ciutadans del país i que això es tradueixi en una millor atenció al públic en català. En aquest sentit, des del Govern s’afirma, segons explica el rotatiu andorrà, que han constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot als comerços i a la restauració. El que es vol aconseguir amb el nou text és revertir aquesta tendència i que es pugui assegurar una conversa mínima en català.

Fonts de l’executiu d’Espot han explicat al Diari d’Andorra que la nova llei vol implicar les principals organitzacions empresarials –la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana– en la defensa de la llengua. I les primeres reaccions ja han arribat. Els empresaris afirmen que comparteixen el neguit per l’increment de treballadors que no atenen en la llengua oficial, però demanen aplicar la mesura de manera que no sigui un “fre per trobar mà d’obra”. Així ho indiquen des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) que han demanat que el requisit no sigui per a la primera autorització d’Immigració, sinó a partir de la primera renovació, que es demana al cap d’un any d’instal·lar-se al país. Si l’exigència es fa des de l’inici, la CEA considera que sí que pot ser un fre a l’hora de trobar mà d’obra.

L’opinió és compartida per la Unió Hotelera. El director, Jordi Pujol, ha deixat clar, i així ho ha recollit el Diari d’Andorra, és “bé i lògic que s’exigeixi un mínim de català” perquè això ,”ajudarà a tenir un servei de qualitat”. Amb tot, ha afegit que “seria millor fer-ho en la primera renovació, perquè si no es pot convertir en un filtre perquè només vinguin catalans”. En aquest sentit ha deixat clar que “el més important és la formació”. Un punt també destacat per la CEA, des d’on van apuntar que “cal que es posin els mitjans i recursos per garantir que l’aprenentatge del nivell mínim de català estigui a l’abast de tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.