Societat

El 70% de les morts per sobredosi tenen lloc al domicili

La majoria són homes amb una mitjana d’edat de 44 anys

Al país hi ha 15 sales de consum supervisat on no s’ha produït cap mort

El 70% de les morts per sobredosi tenen lloc al mateix domicili. Amb motiu del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, el Departament de Salut ha donat a avui algunes dades que evidencien com, tot i que la xifra de morts va a la baixa des que es van començar a comptabilitzar l’any 2017, encara és important, ja que l’any 2021 van morir per reacció aguda a substàncies psicoactives 159 persones. El primer any es van registrar 200 persones mortes per sobredosi i l’any 2020 va haver-hi 182, un 19% menys que l’anterior.

El fet que el 70% d’aquestes morts s’hagi produït al mateix domicili, evidència, segons Salut, la rellevància de l’educació en la prevenció i l’atenció per a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues.

En la majoria dels casos, les persones havien consumit diverses substàncies alhora, com ara la cocaïna, els opioides, els hipnosedants i l’alcohol com les més freqüents.

Des del 2009, la Subdirecció General d’Adiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys, sales de consum supervisat de drogues i comunitats terapèutiques.

Actualment, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat que atenen cada any prop de 2.500 persones amb més de 100.000 consums.

Cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais no acaba en mort, és a dir, que la mort per sobredosi és evitable si s’actua a temps, ha ressaltat el Departament de Salut.

Pel que fa al perfil, la majoria dels morts són homes i la mitjana d’edat està en 44 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.