Societat

Els Bombers Voluntaris es manifesten davant del Parlament

Exigeixen una cobertura sanitària digna i un canvi de model que regularitzi el personal que ho desitgi

UGT els acusa d’envair “competències exclusives dels Bombers de la Generalitat”

Sota el lema El model mixt ha mort, uns 300 Bombers Voluntaris de tot Catalunya s’han concentrat aquest matí davant del Parlament per reclamar una cobertura sanitària “digna”. Així ho ha explicat el president de la Federació d’Associacions de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, que ha dit que cal canviar el model i regularitzar el personal que ho desitgi. ““Si un bomber voluntari es fa mal a la feina, l’accident és comptabilitzat com a contingència comú i no com a accident laboral”, ha criticat.

El president de la federació ha demanat “respecte” i ha recordat que a Catalunya hi ha entre 1.200 i 1.300 voluntaris: “No som quatre gats, som la meitat dels bombers”, ha afirmat.

Durant la protesta, els manifestants han encès bengales i han llançat petards per fer-se escoltar dins del Parlament. “Si l’encaix de la figura del bomber voluntari és tan difícil dins del marc legal, canviem el model”, ha proposat el president de la federació. En aquest cas, ha apuntat, “caldria fer una regularització del personal que vulgui passar a ser funcionari”. I ha anunciat que no tornaran a estar operatius “fins que hi hagi un compromís ferm”.

UGT ha denunciat que els Bombers Voluntaris, les ADF, els voluntaris de Protecció Civil i altres cossos de seguretat “envaeixen competències exclusives” de Bombers de Catalunya. El sindicat ha dit a través d’un comunicat que això és a conseqüència d’una llei “obsoleta que condemna a part de la població a no disposar de serveis públics que cobreixin part del territori durant les 24 h”, fet que provoca que “l’administració faci ús d’ells com a mà d’obra barata”. En el text, UGT “agraeix” la tasca dels voluntaris, però lamenta la “intenció oculta de part del col·lectiu de voler entrar al sector públic per la porta del darrere”. “Tota intenció de regulació del voluntariat ha de passar per la normativa dels processos selectius de la funció pública”, conclouen.

En el comunicat, UGT critica que la “invasió de competències” és fruit també de “l’immobilisme polític i d’un pla d’emergències (INFOCAT) redactat als despatxos i no per experts amb solvència tècnica i sense interessos espuris dins del negoci de l’extinció”. Així, recorden que “fa anys” que el cos de bombers de la Generalitat demana una nova llei “que blindi les seves competències i s’adapti a les noves necessitats”.

El Departament d’Interior publicarà al portal de Contractació dilluns vinent dues consultes de mercat per licitar, d’una banda, una nova mútua d’assistència pels accidents que es produeixen durant el servei, i de l’altra, un pla d’estalvi pels bombers voluntaris perquè tinguin aportacions anuals, com si fos un pla de pensions. En aquest sentit, fonts del departament han explicat a l’ACN que ara com ara els bombers voluntaris tenen la mateixa mútua que els bombers funcionaris, “però com que no són treballadors laborals, hi havia alguns problemes de cobertura”. Segons Interior, aquestes dues propostes es licitaran l’últim trimestre de l’any i estaran en marxa la primera meitat de l’any vinent.

Des d’Interior han assegurat que fa setmanes que treballen mesures per “enfortir” el model de bombers voluntaris, i han recordat que el mes de juny ja van presentar un pla en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.