Societat

Societat

Alcanar reclama canvis en tornar a quedar negat

Els veïns d’Alcanar, amb l’alcalde al capdavant, reclamen canvis en el model urbanístic de la població perquè, dos anys després de viure la darrera inundació, la vila va tornar a quedar negada ahir per la pluja. En poques hores s’hi van acumular 218 litres per metre quadrat, la segona xifra més gran dels últims 32 anys, només superada pels 251 l/m² de l’1 de setembre del 2021.

En vista de la reiteració dels episodis, que no han comportat danys personals, els habitants de la zona lamenten els desperfectes causats i en culpen la fesomia del barranc de Sant Jaume, on quan hi ha pluges torrencials es formen taps per l’acumulació de branques i l’estretor dels punts de desguàs.

La propietària del restaurant El Racó del Port, Rosa Maria Sancho, destacava ahir en declaracions a l’ACN que després de les inundacions de fa dos anys ja van alertar els enginyers que el mur de formigó que es va construir no deixaria sortir l’aigua. “No ens van escoltar i els veïns més propers al barranc hem tornat a prendre mal”, es lamentava. L’empresària sosté que amb una bona sortida d’aigua “no hauria passat res” i insta les administracions a buscar solucions per canalitzar l’aigua fins al mar.

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, demana a la Generalitati un estudi acurat per revertir el model urbanístic actual. “Tenim plans urbanístics de fa molt temps, que es van desenvolupar de forma descontrolada, sense criteris meteorològics prou rigorosos”, indicava en declaracions a Catalunya Ràdio abans d’admetre que “antigament es va fer una lectura errònia de l’urbanisme, amb edificis enmig de barrancs i lleres”.

La pluja va afectar amb intensitat el Montsià a primera hora del matí. A Mas de Barberans hi van caure 243 l/m² i a Santa Bàrbara i al Parc Natural dels Ports es va arribar als 200. L’acumulació i el desbordament de les rieres, però, va fer que la pitjor part fos per a Alcanar, amb carrers i baixos negats completament. Això va fer que Protecció Civil estrenés el sistema d’alertes amb missatges als mòbils de la zona i demanés a la població del municipi que no sortís de casa i s’estigués als pisos superiors. El confinament va durar unes cinc hores, fins que es va certificar que no hi hauria més pluja. Amb tot, es va recomanar restringir la mobilitat a les zones afectades i evitar el litoral, en previsió d’un fort onatge.

Dotze rescats

Els serveis d’emergències van atendre 330 trucades relacionades amb 213 incidències vinculades amb les pluges i el vent a la zona del delta de l’Ebre, segons dades de Protecció Civil. La majoria corresponia a la caiguda d’objectes a la via pública o a espais inundats, però els bombers també van haver de rescatar una dotzena de persones. Deu rescats van ser en vehicles que havien estat arrossegats o encallats per la força de l’aigua, mentre que dissabte a la nit dues persones van haver de ser rescatades de casa seva a l’Aldea (Ribera d’Ebre) quan la pluja acumulada va provocar l’enfonsament del sostre del mas on habitaven.

El fet que la màxima intensitat de la pluja es concentrés en la primera hora del matí, quan la majoria de la gent encara era a casa, va ajudar a evitar desgràcies personals. Amb tot, sí que hi ha 18 edificacions malmeses, tot i que no necessàriament amb perill estructural, i 13 infraestructures afectades, sobretot ponts i passejos.

La baixada sobtada de rieres i torrents va provocar que les principals vies de comunicació de la zona quedessin negades i inutilitzades. Es van haver de tallar temporalment l’AP-7 a Ulldecona i l’N-340 a Amposta, així com un grapat de vies secundàries més.

També hi va haver una afectació important en la comunicació per tren entre Catalunya i el País Valencià. L’acumulació d’aigua i el despreniment de pedres va obligar a tallar el corredor mediterrani, de manera que Renfe va haver de derivar la connexió de Barcelona i València cap a Madrid. El tall de circulació entre Amposta i Ulldecona també va obligar a establir serveis alternatius per carretera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.