Societat

TECNOLOGIA

La CE obliga sis grans tecnològiques a complir la llei antimonopoli

Brussel·les considera que totes tenen prou poder per distorsionar el mercat

La Comissió Euro­pea (CE) ha obli­gat aquest dime­cres Alp­ha­bet, Ama­zon, Apple, Byte­Dance, Meta i Micro­soft a com­plir amb la llei de mer­cats digi­tals, la nova nor­ma­tiva anti­mo­no­poli amb què la UE vol con­tro­lar el poder de mer­cat de les grans tec­nològiques, segons informa Efe.

Totes com­plei­xen amb els requi­sits de tenir una fac­tu­ració a Europa d’almenys 7.500 mili­ons d’euros en els dar­rers tres anys o un valor de mer­cat de 75.000 mili­ons a l’últim exer­cici, o almenys 45 mili­ons d’usu­a­ris actius i més de 10.000 usu­a­ris empre­sa­ri­als a l’any i ope­rar a tres països de la UE i, per tant, Brus­sel·les con­si­dera que tenen prou poder per dis­tor­si­o­nar el mer­cat, per la qual cosa en els pro­pers sis mesos 22 dels ser­veis que ofe­rei­xen les com­pa­nyies, així com els sis­te­mes ope­ra­tius, boti­gues d’apli­ca­ci­ons mòbils i i eines de publi­ci­tat hau­ran de com­plir els cri­te­ris esta­blerts per la UE per inten­tar garan­tir la lliure com­petència en l’eco­no­mia digi­tal.

Des d’aquest dime­cres les sis com­pa­nyies hau­ran d’avi­sar prèvia­ment la CE quan vul­guin adqui­rir una altra com­pa­nyia i hau­ran de desig­nar un inter­lo­cu­tor amb l’exe­cu­tiu comu­ni­tari per bre­gar amb els pos­si­bles incom­pli­ments o inves­ti­ga­ci­ons poste­ri­ors.

La llei de mer­cats digi­tals can­via la lògica que ha impe­rat fins ara a la UE res­pecte les nor­mes anti­mo­no­poli, ja que les empre­ses hau­ran de com­plir els requi­sits per enda­vant, sense haver d’espe­rar que Brus­sel·les iniciï una inves­ti­gació que sol durar anys per deter­mi­nar si res­pec­ten la lliure com­petència en un mer­cat digi­tal de ràpida evo­lució.

La norma els pro­hi­beix com­bi­nar les dades per­so­nals que les empre­ses adqui­rei­xen a través de múlti­ples ser­veis, tam­poc podran obli­gar els usu­a­ris a man­te­nir ins­tal·lades als seus dis­po­si­tius les apli­ca­ci­ons mòbils de la pròpia com­pa­nyia i els cli­ents podran adqui­rir apli­ca­ci­ons a través de boti­gues de la com­petència, tam­poc podran afa­vo­rir els seus pro­pis pro­duc­tes als motors de cerca i els ser­veis de mis­sat­ge­ria de les grans pla­ta­for­mes hau­ran de ser com­pa­ti­bles amb els de les empre­ses més peti­tes. També tin­dran pro­hi­bit uti­lit­zar les dades que obte­nen dels seus cli­ents empre­sa­ri­als per com­pe­tir-hi. A més, les enti­tats finan­ce­res podran ofe­rir ser­veis alter­na­tius als que ofe­rei­xen actu­al­ment en forma de mono­poli algu­nes d’aques­tes com­pa­nyies.

Si incom­plei­xen els cri­te­ris, Brus­sel·les els podrà impo­sar mul­tes de fins al 20% de la fac­tu­ració mun­dial i, en dar­rer terme, forçar una rees­truc­tu­ració de l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.