Opinió

Enlairem les universitats

La Universitat de Barcelona ha estat situada durant uns quants anys entre les posicions 151 i 200 del món. Ara ha passat al grup inferior, 200-300. Un canvi més greu en aparença que en realitat, ja que ha passat del lloc 198 al 201

Cada 15 d’agost, les direc­ci­ons d’algu­nes uni­ver­si­tats espe­ren el resul­tat del rànquing de Xan­gai. Hi ha molts rànquings, però el de Xan­gai és el que més interès pro­voca. Es dife­ren­cia d’altres en un fet trans­cen­dent: no té en compte opi­ni­ons. Altres rànquings dema­nen opinió sobre les uni­ver­si­tats a mem­bres d’altres uni­ver­si­tats i a empre­ses o antics alum­nes. Podríem dir que el de Xan­gai no conté sub­jec­ti­vi­tats. A més, el mètode de clas­si­fi­cació no ha can­viat en vint anys. Amb tot, l’elecció dels paràmetres de valo­ració de les uni­ver­si­tats ja és sub­jec­tiva.

A algu­nes uni­ver­si­tats els amoïna el resul­tat del rànquing. La rea­li­tat és que l’impacte mediàtic no dura més d’un parell de dies. Les crítiques o llo­an­ces són efímeres. Durant uns pocs dies, el pres­tigi aug­menta o es pena­litza. El resul­tat fa que algu­nes uni­ver­si­tats refle­xi­o­nin sobre com millo­rar posi­ci­ons.

La Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) ha estat situ­ada durant uns quants anys entre les posi­ci­ons 151 i 200 del món. Enguany, ha pas­sat al grup infe­rior, 200-300. Un canvi més greu en apa­rença que en rea­li­tat, ja que ha pas­sat del lloc 198 al 201. Això pot­ser genera més tris­tesa que altra cosa, perquè la millora objec­tiva dels resul­tats ha impli­cat can­vis nega­tius. El canvi de grup, ni que sigui per tan poc, és de mal pair.

En con­junt, el sis­tema uni­ver­si­tari català no està mal situat, les vuit uni­ver­si­tats públi­ques són al club de les 1.000 millors uni­ver­si­tats del món i n’hi ha tres entre les 500 millors. Dubto que gai­res països tin­guin totes les uni­ver­si­tats entre les 1.000 millors.

Pujar o bai­xar llocs no depèn només del que faci una uni­ver­si­tat. Si les veïnes cor­ren més, que­des més endar­rere. Com li deia la reina ver­me­lla a Alícia a Alícia al país de les mera­ve­lles, de Lewis Car­roll, “en aquest país, si es vol arri­bar a un altre lloc, cal córrer com a mínim dos cops més ràpid”.

El gran impuls xinès ha pena­lit­zat la majo­ria d’uni­ver­si­tats euro­pees. Les coses ani­ran a pit­jor, ja que altres països es mouen de pressa. Alguns països con­trac­ten inves­ti­ga­dors excel·lents per pujar punts, encara que no tre­pit­gin la uni­ver­si­tat que els paga. D’altres inver­tei­xen molt en uni­ver­si­tats i pro­gres­sen de manera acce­le­rada. És el cas de la Xina, amb deu uni­ver­si­tats entre les 100 millors del món, men­tre que els Estats Units i el Regne Unit en tenen només vuit. Amb tot, els Estats Units hi tenen les tres pri­me­res i vuit de les deu pri­me­res.

Són estats que han entès que una eco­no­mia que no depen­gui de ser­veis d’escàs valor afe­git és l’eco­no­mia del conei­xe­ment. L’eco­no­mia del conei­xe­ment obliga a inver­tir en la cre­ació i apli­cació del conei­xe­ment i alhora a dis­po­sar de ciu­ta­dans ben for­mats.

És difícil dis­cer­nir quina de les acti­vi­tats de les uni­ver­si­tats con­tri­bu­eix més a l’eco­no­mia del conei­xe­ment: si la cre­ació de nou conei­xe­ment, és a dir, la recerca, o la trans­missió del conei­xe­ment als ciu­ta­dans, és a dir, la docència i la divul­gació. Encara que la cre­ació de conei­xent no tin­gui un gran impacte directe sobre l’eco­no­mia, tenir un con­junt d’inves­ti­ga­dors actius, amb bones publi­ca­ci­ons, té un efecte sobre l’entorn. El lloc on hi ha una con­gre­gació de científics actius es con­ver­teix en el que s’ha con­vin­gut a deno­mi­nar “eco­sis­tema de recerca”. Aquests eco­sis­te­mes atre­uen científics i inver­si­ons. Bar­ce­lona té, mode­ra­da­ment, aques­tes carac­terísti­ques, amb l’afe­git d’una qua­li­tat de vida prou bona.

Amb tot, l’aposta política no és sufi­ci­ent per con­so­li­dar el país com un gran eco­sis­tema de recerca i inno­vació.

D’altra banda, els bons sala­ris també són clau per “cap­tar” talent, atreure inves­ti­ga­dors con­so­li­dats i joves pro­me­ses, alhora que s’evita que bons inves­ti­ga­dors mar­xin. La inversió va molt més enllà. Efec­ti­va­ment, les retri­bu­ci­ons són part dels recur­sos de què dis­posa la uni­ver­si­tat per fer com­plir la seva missió. Com­pa­ra­ti­va­ment, els sala­ris són bai­xos, tant per als inves­ti­ga­dors con­so­li­dats com per als inves­ti­ga­dors en for­mació.

La llei de la ciència de Cata­lu­nya i el Pacte Naci­o­nal per a la Soci­e­tat del Conei­xe­ment ens doten d’eines, malau­ra­da­ment no de totes, per desen­vo­lu­par un eco­sis­tema de recerca i inno­vació amb vocació de lide­ratge.

Tan­ma­teix, no ens enga­nyem, tot això ens obliga a inversió i sala­ris. A hores d’ara, el pres­su­post públic és supe­rior al que hi havia anys ante­ri­ors, i per això cal feli­ci­tar la con­se­llera Geis, el con­se­ller Nadal i els seus equips. Tot i això, és insu­fi­ci­ent. Només dues dades: el nom­bre d’inves­ti­ga­dors en for­mació a Cata­lu­nya és escàs, i el pres­su­post de les uni­ver­si­tats cata­la­nes com­pa­rat amb les situ­a­des en els cent pri­mers llocs del rànquing de Xan­gai, molt infe­rior.

Som en el camí. Neces­si­tem el finançament ade­quat.

Investigadors

El nombre d’investigadors en formació a Catalunya és menys de la meitat del que hauria de ser, i una gran part no cobra o té feines precàries. Els salaris dels que en tenen són molt inferiors als dels països capdavanters.

Dues universitats no gaire diferents en mida de la UB, la de Heidelberg (55 en el rànquing de Xangai) i la de Copenhaguen (32 en el rànquing de Xangai), disposen, aproximadament, de 900 i 1.300 milions d’euros, respectivament, comparats amb els 300 de la UB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.