Política

COREA DEL NORD

Pyonyang desvela el seu primer submarí “d’atac nuclear tàctic”

Serà un dels principals “mitjans ofensius submarins de la força naval” del país, segons el líder nord-coreà Kim Jog-un

Seül qüestiona les capacitats del submarí i Tòquio diu que suposa una amenaça més greu i imminent per a la seguretat del Japó

Pyonyang ha desvelat el seu primer submarí “d’atac nuclear tàctic”, que suposa un altre avenç més al programa armamentístic de Corea del Nord, segons informen aquest divendres mitjans estatals. Anomenat Heroi Kim Kun-Ok en honor a un destacat oficial de la marina nord-coreana dels anys quaranta, serà un dels principals “mitjans ofensius submarins de la força naval” del país, segons va afirmar dimecres el líder nord-coreà, Kim Jong-un, a l’acte de presentació a les drassanes Pongdae de Sinpo, a la costa nord-oriental del país, i estarà assignat a la flota que patrulla les aigües entre la península de Corea i el Japó. L’objectiu del règim amb aquest submarí és “enfortir encara més la capacitat de dissuasió nuclear tant en qualitat com en quantitat”, segons mitjans estatals.

En el seu discurs durant la cerimònia de botadura del submarí, que es va portar a terme amb motiu del 75è aniversari de la fundació del país que se celebra aquest dissabte, Kim va lloar el pla del Comitè Central del partit únic de “modernitzar contínuament les forces navals i impulsar l’adopció d’armament nuclear per part de l’Armada en el futur”.

Dotar la marina d’armes atòmiques és “una matèria urgent en aquests temps”, va dir Kim, que dijous va inspeccionar l’interior del submarí, segons l’agència de notícies KCNA.

Analistes citats per l’agència Reuters diuen que l’Heroi Kim Kun-Ok sembla ser un submarí modificat de la classe Romeo de l’època soviètica, que Corea del Nord va adquirir a la Xina als anys setanta i va començar a produir a nivell nacional. El seu disseny, amb deu escotilles de tub de llançament, mostra que probablement està armat amb míssils balístics i de creuer, segons les mateixes fonts.

Per la seva banda, Corea del Sud ha qüestionat les capacitats del submarí dient que Pyonyang pot haver-les exagerat i el secretari en cap de l’executiu del Japó, Hirokazu Matsuno, ha dit que l’activitat militar de Corea del Nord “suposa una amenaça més greu i imminent per a la seguretat del nostre país que abans”, segons Reuters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.