Successos

Marroc

Desastres naturals

Una catàstrofe inabastable

El temor de les rèpliques, que podrien allargar-se durant dos mesos, manté l’alerta entre la població afectada pel sisme

El rei Mohamed VI queda un cop més en entredit per gestió lenta i polèmica de l’ajuda humanitària

Al Marroc, aquests dies, no hi ha espai per a melodies. Emissores musicals del país han anunciat un canvi en la programació que es mantindrà mentre durin els tres dies de dol decretats per les autoritats. L’absència de cançons dona pas a les veus de les persones afectades pel terratrèmol de divendres passat, així com per fer crides per sol·licitar ajuda. Campanyes així han permès al Centre Nacional de Donacions de Sang recol·lectar 6.000 bosses de sang en només 24 hores, segons va informar ahir Najia Amrani, director de l’entitat. Però aquests són només petits èxits enmig d’una catàstrofe inabastable per l’acció humana.

Soldats marroquins i equips de rescat seguien posant ahir tots els esforços damunt la taula per mirar d’arribar als municipis més remots de les muntanyes de la província d’Al-Haouz, a la serralada de l’Alt Atles. Més de 72 hores després de l’enorme sacsejada de 6,8 graus, el Ministeri de l’Interior marroquí registra en el tancament d’aquesta edició més de 2.862 víctimes mortals i 2.562 ferits. S’espera que la quantitat de pèrdues a lamentar augmenti. Als rescatadors, els costa accedir a alguns territoris de les muntanyes degut a la runa que obstaculitza les carreteres, però treballen amb l’assumpció que la destrucció d’indrets habitats serà cada cop pitjor a mesura que aconsegueixin arribar a cotes més altes.

L’ONU calcula que el sisme va afectar un total de 300.000 persones. Als marges de les carreteres de ciutats com ara Amizmiz, als peus de l’Alt Atles i amb una població predominantment amaziga, s’hi troben multitud de famílies refugiades en tendes improvisades després de perdre la seva llar.

A només una hora en cotxe d’aquest municipi d’Al-Haouz, s’hi troba Marràqueix, on també hi ha milers de persones amb els nervis trencats que decideixen passar les nits al ras. La por de les rèpliques està fonamentada. Durant les darreres 48 hores n’hi ha hagut més de vint. La més gran, de 4,9 graus. Marràqueix en va patir una de 3,4. Els experts alerten que les rèpliques podrien allargar-se durant dos mesos. Ningú passa per alt el llarg silenci del rei Mohamed VI,

El diari digital Monde Afrique retrata en una vinyeta el monarca, se’l veu atabalat mentre s’afanya a córrer les cortines. Té una ampolla de vi en remull a la vora, però esbrinar què és el que passa a l’altra banda dels finestrals del palau és la seva resposta a l’alerta d’un servidor. “Majestat! El regne ha estat sacsejat per un greu terratrèmol!”, li diu a crits des de la distància. “Ah, sí?! No he notat pas res!”, li respon el monarca. El fet que Mohamed VI es trobés a París durant el moment del sisme –tal com el diari digital francès Monde Afrique critica amb sarcasme en la vinyeta– fa una mala combinació amb el paper que el líder dels marroquins ha jugat durant els darrers dies. El rei no va pronunciar-se fins 19 hores després del terratrèmol, fet que va provocar que múltiples governs estrangers s’hi referissin abans que no pas ell.

Ara, la controvèrsia envolta la gestió de l’ajuda humanitària. Les autoritats marroquines han acceptat el suport que els han ofert l’Estat espanyol, Qatar, Bahrain i els Emirats Àrabs Units, però continuen sense donar el vistiplau al suport que els ofereixen des de països com ara França. La ministra d’Exteriors francesa, Catherine Colonna, no s’ha sumat a les veus que critiquen Mohamed VI per “polititzar” l’ajuda humanitària. “El Marroc és un país sobirà”, diu, que està “legitimat per determinar les seves necessitats”.

19
hores
llargues va trigar el rei Mohamed VI a emetre el primer comunicat pel terratrèmol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.