Economia

Màxima expectació

Dimecres se sabrà si Eines de País es pot mantenir al capdavant de la Cambra de Comerç de Barcelona

S’enfronta amb Va d’Empresa, liderada per l’empresari Josep Santacreu

Fa quatre anys, unes eleccions que tradicionalment no generaven grans debats ni sorpreses van sacsejar el món econòmic. Una candidatura liderada per empresaris declaradament independentistes aconseguia posar fi d’una tacada al mite que els empresaris són gent d’ordre, sempre partidaris de mantenir l’statu quo, i assumia el repte de dirigir una institució tan important per a la defensa dels interessos del teixit productiu com és la Cambra de Comerç de Barcelona. Eines de País espera ara rebre el suport no només dels que ja van confiar en la seva proposta el 2019, sinó dels que en recelaven però s’han convençut amb la feina feta: deixen una cambra més oberta a tothom, més descentralitzada i amb més valor que l’actual, defensen. La candidatura rival, Va d’Empresa, vol desembarcar a la Cambra per despolititzar-la, fer que recuperi el prestigi perdut i tornar-la a fer rendible, asseguren. El debat públic ha mantingut un perfil baix per exprés desig de Va d’Empresa, però en els últims dies els retrets entre uns i altres s’han intensificat, mostra de la gran incertesa que hi ha al voltant de qui dirigirà la Cambra de Comerç de Barcelona els propers quatre anys.

El calendari

Divendres van començar els comicis, ja que es pot votar en línia fins al 19 de setembre. L’endemà, dimecres, es podrà votar de manera presencial. Se sotmeten a sufragi 52 vocalies, que representen els diferents sectors empresarials. Pimec i Foment han fet un pacte de cavallers i s’han repartit els sis llocs reservats a les patronals. L’actual equip va reduir de catorze a dues les “cadires de plata”, que s’adjudiquen a empreses a canvi d’una aportació econòmica, i per ara estan vacants.

Els candidats

Mònica Roca, enginyera de telecomunicacions, cofundadora i directora d’isardSAT, és l’actual presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, però no ha aclarit si es mantindrà al capdavant si Eines de País-Un Pas Més (com es fa dir ara la candidatura) revalida el triomf. Si calgués, té números per succeir-la l’actual vicepresident, l’advocat Toni Fitó. Va d’Empresa sí que ha avançat qui presidirà la Cambra si guanya: Josep Santacreu, exconseller delegat de l’asseguradora DKV.

Propostes contraposades

Els gestors actuals de la Cambra volen seguir la línia iniciada, perquè han aconseguit “ser molt més que la Cambra de les quatre empreses de sempre” i posar diners i serveis a disposició de tothom (vegeu entrevista), a banda d’iniciar diversos projectes per augmentar la competitivitat del teixit productiu i reforçar territorialment l’entitat. Va d’Empresa parla de mala gestió recordant que fa tres anys que la Cambra té pèrdues i diu que s’ha de “gestionar com una empresa”, despolititzar-la i fer que recuperi el prestigi, a banda de tornar a elevar el nombre de cadires de pagament a catorze per obtenir més finançament. Asseguren que, tot i que dins del grup coexisteixen diverses sensibilitats, també independentistes, no volen prendre posició políticament per “defensar l’interès general” i poder lluitar per aconseguir millores, com un nou pacte fiscal.

Els retrets

Eines de País ha denunciat joc brut en aquestes eleccions, assegurant que hi ha empresaris que han rebut pressions per abandonar la seva candidatura, i han criticat sobretot que Pimec hagi abandonat el paper neutral que hauria de tenir i hagi donat suport a l’equip de Santacreu. Va d’Empresa lamenta que se’ls hagi volgut desacreditar presentant-los com la candidatura de l’establishment.

La polèmica del vot en línia

Fa quatre anys, les primeres eleccions que es van fer també en format online van acabar amb impugnacions de vots que encara estan al Suprem. Per reforçar la seguretat del procés, el govern va aprovar un decret que prohibeix expressament el vot delegat i estableix que els electors rebran un SMS al seu mòbil per verificar la seva identitat. Les garanties protegeixen les eleccions a les altres dotze cambres catalanes, que sense tanta polèmica també estan renovant aquests dies els seus òrgans de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.