Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Polònia deixa d’enviar armes a Ucraïna

El primer ministre Morawiecki diu que el seu país se centrarà en la modernització de l’exèrcit polonès

L’anunci arriba en plena disputa entre Varsòvia i Kíiv pel cereal

Polònia, un dels aliats més ferms d’Ucraïna, no enviarà més armes a Kíiv, mentre s’intensifica la disputa diplomàtica. Ho va anunciar dimecres al vespre el primer ministre Mateusz Morawiecki, en una entrevista a la televisió privada local Polsat News. “Ja no subministrem armes a Ucraïna”, va dir Morawiecki durant l’entrevista recollida per les agències internacionals.

L’anunci arriba hores després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, hagués utilitzat el seu discurs davant l’Assemblea General de l’ONU per acusar Polònia, Hongria i Eslovàquia, de fer el joc a Rússia en prohibir les importacions de cereals ucraïnesos. Concretament, Zelenski va dir que “alguns països fingeixen solidaritat amb Ucraïna donant suport indirectament a Rússia”.

Polònia ha estat un aliat clau de Kíiv des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el febrer del 2022, i acull prop d’un milió de refugiats ucraïnesos que reben múltiples ajudes estatals, informen les agències. A més, Varsòvia és un dels principals proveïdors d’armes de Kíiv i porta d’accés a Ucraïna de la majoria d’armament que els Estats Units i altres països occidentals li envien. Ara, però Varsòvia se centrarà “principalment en la modernització i el rearmament ràpid de l’exèrcit polonès, perquè es converteixi en un dels exèrcits terrestres més potents d’Europa i això en un termini breu de temps”, va dir Morawiecki, segons les declaracions recollies per les agències internacionals. També va dir que el centre militar situat a la ciutat de Rzeszow, al sud-est de Polònia, per on passat el material occidental destinat a Ucraïna, funciona amb normalitat.

Les relacions entre Varsòvia i Kíiv s’han deteriorat en els últims dies per la creixent disputa pels cereals. La invasió russa d’Ucraïna ha tancat les rutes marítimes de la mar Negra utilitzades abans de la guerra, la qual cosa ha convertit a la UE en una important via de trànsit i destinació d’exportació del gra ucraïnès. El maig la UE va acordar restringir les importacions a Bulgària, Hongria, Polònia, Romania i Eslovàquia, buscant protegir els pagesos d’aquests països que culpaven les importacions de cereals ucraïnesos de la caiguda de preus en els mercats. La mesura permetia que el gra de Kíiv continués transitant pels cinc països, però impedint la seva venda en el mercat local. Però, divendres passat la Comissió Europa va anunciar la fi d’aquest vet, argumentant que “les distorsions del mercat en els cinc estats membre fronterers amb Ucraïna havien desaparegut.

Polònia, Hongria i Eslovàquia van desafiar la decisió i immediatament van imposar embargaments unilaterals, als quals Kíiv a respondre anunciat un recurs davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

I en el seu discurs davant l’ONU, aquest dimarts, Zelenski va criticar la decisió d’Hongria, Polònia i Eslovàquia. El mandatari ucraïnès va acusar aquests països de fingir solidaritat i de fer el joc a Rússia. Les paraules del polític ucraïnès van enfurismar Varsòvia, que va qualificar-les “d’injustificades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.