Suport majoritari de la ciutadania a l’oficialitat del català a la UE
Set de cada deu catalans estan d’acord amb tirar endavant la mesura
Els simpatitzants dels partits sobiranistes són els que més desconfien de la relació amb les institucions europees
Set de cada deu catalans estan d’acord amb que el català sigui oficial a les institucions de la Unió Europea. Així ho indica l’enquesta Òmnibus de la Generalitat feta pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada avui. Concretament, un 36% dels enquestats hi està molt d’acord i un 33% d’acord. En canvi, només un 16% hi està en desacord o molt en desacord.
Desglossats segons la llengua que parlen, una àmplia majoria de catalanoparlants, un 91%, s’hi mostra favorable i, entre els castellanoparlants i parlants d’altres llengües també hi ha una majoria, un 53%, que aprova la mesura.
Per simpaties de partit, els nivells d’adhesió a l’oficialitat del català a Europa són molt alts entre els simpatitzants de la CUP (99%), Junts (98%) i ERC (85%) mentre que, com es podria intuir, els nivells més baixos d’aprovació es troben entre els simpatitzants de PP i Vox. El suport a la oficialitat del català a Europa és majoritari també entre els simpatitzants de Comuns, PSC, Cs i entre els que no simpatitzen amb cap partit.
Malgrat tot, l’enquesta Òmnibus constata que els sobiranistes són els ciutadans que més desconfien de les institucions europees, encapçalats pels simpatitzants de la CUP, que valoren amb un 2,5 la confiança en el Banc Central Europeu, en un 3,2 la Comissió Europea i en un 3,4 l’Eurocambra. Els simpatitzants d’ERC, Junts i comuns també mostren nivells baixos de confiança, per sota del 5 de nota en totes les institucions. Els simpatitzants del PSC i del PP són els que tenen més confiança en la UE, juntament amb els de Cs i Vox.
Pel que fa a la relació amb la UE, un 40% dels catalans creu que les institucions europees s’haurien de relacionar més directament amb el govern. És l’opinió majoritària dels simpatitzants de JxCat, CUP i ERC. Els dels comuns estan repartits en proporcions semblants entre els que estan satisfets amb la relació actual i els qui la voldrien més directa. Un 29% es mostra satisfet de la relació que hi ha ara, especialment els simpatitzants del PSC, i un 7% creu que és una relació excessiva. Aquesta darrera posició engloba els simpatitzants del PP i Vox.
La llengua ha estat un dels temes principals de l’enquesta, que constata que un 63% dels ciutadans tria el català com una de les llengües en que s’haurien d’impartir classes a la universitat, mentre que un 43% tria el castellà i un 23% l’anglès com a llengües de docència universitària.
Encara en el capítol lingüístic, l’enquesta del CEO revela que gairebé la meitat de les persones enquestades pensen que si s’adrecessin, o bé parlat o bé per escrit, al jutge o tribunal en català això no tindria cap efecte, ni positiu ni negatiu. Tanmateix, gairebé un terç considera que parlar en català en un judici o adreçar escrits en català al tribunal els podria perjudicar. Una cinquena part no sap quin efecte tindria, i només una de cada deu persones creu que els resultaria beneficiós.