Política

Suport majoritari de la ciutadania a l’oficialitat del català a la UE

Set de cada deu catalans estan d’acord amb tirar endavant la mesura

Els simpatitzants dels partits sobiranistes són els que més desconfien de la relació amb les institucions europees

Set de cada deu cata­lans estan d’acord amb que el català sigui ofi­cial a les ins­ti­tu­ci­ons de la Unió Euro­pea. Així ho indica l’enquesta Òmni­bus de la Gene­ra­li­tat feta pel Cen­tre d’Estu­dis d’Opinió (CEO) publi­cada avui. Con­cre­ta­ment, un 36% dels enques­tats hi està molt d’acord i un 33% d’acord. En canvi, només un 16% hi està en des­a­cord o molt en des­a­cord.

Des­glos­sats segons la llen­gua que par­len, una àmplia majo­ria de cata­la­no­par­lants, un 91%, s’hi mos­tra favo­ra­ble i, entre els cas­te­lla­no­par­lants i par­lants d’altres llengües també hi ha una majo­ria, un 53%, que aprova la mesura.

Per sim­pa­ties de par­tit, els nivells d’adhesió a l’ofi­ci­a­li­tat del català a Europa són molt alts entre els sim­pa­tit­zants de la CUP (99%), Junts (98%) i ERC (85%) men­tre que, com es podria intuir, els nivells més bai­xos d’apro­vació es tro­ben entre els sim­pa­tit­zants de PP i Vox. El suport a la ofi­ci­a­li­tat del català a Europa és majo­ri­tari també entre els sim­pa­tit­zants de Comuns, PSC, Cs i entre els que no sim­pa­tit­zen amb cap par­tit.

Mal­grat tot, l’enquesta Òmni­bus cons­tata que els sobi­ra­nis­tes són els ciu­ta­dans que més des­con­fien de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, encapçalats pels sim­pa­tit­zants de la CUP, que valo­ren amb un 2,5 la con­fiança en el Banc Cen­tral Euro­peu, en un 3,2 la Comissió Euro­pea i en un 3,4 l’Euro­cam­bra. Els sim­pa­tit­zants d’ERC, Junts i comuns també mos­tren nivells bai­xos de con­fiança, per sota del 5 de nota en totes les ins­ti­tu­ci­ons. Els sim­pa­tit­zants del PSC i del PP són els que tenen més con­fiança en la UE, jun­ta­ment amb els de Cs i Vox.

Pel que fa a la relació amb la UE, un 40% dels cata­lans creu que les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees s’hau­rien de rela­ci­o­nar més direc­ta­ment amb el govern. És l’opinió majo­ritària dels sim­pa­tit­zants de JxCat, CUP i ERC. Els dels comuns estan repar­tits en pro­por­ci­ons sem­blants entre els que estan satis­fets amb la relació actual i els qui la vol­drien més directa. Un 29% es mos­tra satis­fet de la relació que hi ha ara, espe­ci­al­ment els sim­pa­tit­zants del PSC, i un 7% creu que és una relació exces­siva. Aquesta dar­rera posició engloba els sim­pa­tit­zants del PP i Vox.

La llen­gua ha estat un dels temes prin­ci­pals de l’enquesta, que cons­tata que un 63% dels ciu­ta­dans tria el català com una de les llengües en que s’hau­rien d’impar­tir clas­ses a la uni­ver­si­tat, men­tre que un 43% tria el cas­tellà i un 23% l’anglès com a llengües de docència uni­ver­sitària.

Encara en el capítol lingüístic, l’enquesta del CEO revela que gai­rebé la mei­tat de les per­so­nes enques­ta­des pen­sen que si s’adre­ces­sin, o bé par­lat o bé per escrit, al jutge o tri­bu­nal en català això no tin­dria cap efecte, ni posi­tiu ni nega­tiu. Tan­ma­teix, gai­rebé un terç con­si­dera que par­lar en català en un judici o adreçar escrits en català al tri­bu­nal els podria per­ju­di­car. Una cin­quena part no sap quin efecte tin­dria, i només una de cada deu per­so­nes creu que els resul­ta­ria bene­ficiós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.