Societat

Reprenen els treballs al jaciment de la Colomina, a la Noguera

El grup de recerca prehistòrica de la Universitat de Lleida hi tornarà després de tres dècades de l’última intervenció

Hi ha estructures funeràries amb cendres de fa més de 2.500 anys

El Grup de Recerca Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha reprès els treballs al jaciment de la Colomina, a Gerb (Noguera), gairebé tres dècades després de la darrera intervenció arqueològica en aquesta necròpolis tumulària de cremació.

Segons han informat a Efe des de la UdL, una desena de persones han treballat durant dues setmanes per netejar, identificar i registrar les estructures localitzades el 1987.

En aquesta ocasió, l’operació està liderada per la professora d’història antiga de la UdL, Mònica Bouso, i s’ha centrat en la neteja i el condicionament de l’espai per fer-lo comprensible per als visitants. Es tracta d’un jaciment situat a uns 450 metres al nord del nucli urbà de Gerb i a uns 1.500 metres del marge dret del riu Segre.

Els arqueòlegs també han iniciat l’excavació de 3 dels 28 túmuls plans, és a dir, estructures funeràries construïdes amb pedres, que s’havien localitzat i delimitat en la campanya del 87-88. D’aquests, només se n’havien excavat deu totalment i, amb aquesta intervenció, encara en queden 15 per analitzar en profunditat.

Els experts de la UdL expliquen que aquestes estructures funeràries de manera circular o subcircular i amb diàmetres que oscil·len entre 1,8 i 5,3 metres, es concentren en una superfície d’uns 320 metres quadrats.

Al seu interior hi ha les urnes cineràries que guarden ossos humans incinerats de fa més de 2.500 anys i algunes de ceràmica del segle passat, així com peces de bronze dels aixovars que es conserven al Museu de la Noguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.