Política

L’anàlisi

Anna Montraveta

Syriza s’encomana a l’empresari liberal Kasselakis

“No us decebré”, va repetir tres vegades la nova cara visible de Syriza. Stefanos Kasselakis va ser elegit diumenge com el nou líder del moviment d’esquerres en la segona volta de les primàries que va dur a terme el principal partit de l’oposició grega, després de la dimissió a final de juny passat d’Alexis Tsipras arran de la patacada electoral en les eleccions generals. Kasselakis va guanyar amb un 56% dels vots, en unes primàries en què van participar 136.000 afiliats a la formació. “Stefanos, endavant, canvia-ho tot”, corejaven els partidaris del nou líder.

Fins fa unes setmanes Kasselakis no es preveia com el substitut preferit de Tspiras, atès que gairebé no tenia carrera política. Té 35 anys, és resident a Miami, està casat als EUA –a Grècia no està permès el matrimoni entre persones del mateix sexe– i ha treballat a Goldam Sachs –un dels grups de banca d’inversió i valors més grans del món–, va fundar una empresa naviliera i va col·laborar amb el Partit Demòcrata de Joe Biden. Es presenta obertament com a gai –el primer a encapçalar el partit– i és d’idees liberals. En les últimes eleccions nacionals es va presentar com a diputat expatriat en el novè lloc, i no va sortir escollit.

La seva popularitat es va consolidar a través de les xarxes socials, quan a finals d’agost va penjar un vídeo en què explicava la seva vida i la seva visió que es va fer viral. Quinze dies després es va la primera volta per escollir el nou líder de Syriza, i Kasselakis ja va encapçalar el recompte amb el 45% dels vots. Diversos mitjans el defineixen com el possible nou “Mitsotakis d’esquerra”, fent referència a les habilitats comunicatives.

Kasselakis representa un trencament dins de l’esquerra grega, per això part del partit critica la seva manera de fer una política superficial i entregada a les xarxes socials. Les desaprovacions també estan relacionades amb el fet que no sigui diputat i que promogui una ideologia poc definida més que polítiques concretes. Tot i això, ha defensat la substitució del permís militar obligatori per un exèrcit professional i la separació de l’Església i l’Estat. A més, vol renovar la legislació grega en relació amb els drets LGTBIQ+.

L’elecció d’una cara nova i poc polititzada segueix la línia cada cop més centrista de Syriza. El 2015, l’acrònim era “Coalició de l’Esquerra Radical”, mentre que el 2019 s’hi va afegir PS, que significa “Aliança Progressista”. Diumenge passat van participar 40.000 nous votants en l’elecció del líder. “Han vingut moltes cares noves, volen que Syriza tingui un lideratge i que sigui una oposició seriosa”, argumentava Sokratis Famellos, president del grup parlamentari. Diversos militants defensen la renovació del partit després de la caiguda de la formació en les darreres eleccions generals, en què va aconseguir el 18% dels vots –la meitat que en els comicis del 2019– contra el 40% de Nova Democràcia.

L’alternativa a Stefanos Kasselakis era la diputada i exministra de Treball Effie Achtsioglou, de 38 anys, advocada de professió i militant d’esquerres des de l’adolescència, que va obtenir el 43% dels suports a les primàries. Després de perdre la primera volta Achtsioglou va declarar que Kasselakis no tenia pla polític ni experiència. Tot i això, a la segona volta li va trucar per felicitar-lo. En aquesta línia, l’antic líder Alexis Tsipras va posar èmfasi en la necessitat d’unió dins del partit: “Les verdaderes i grans lluites que hem de planificar no són les internes del partit, sinó les lluites en l’àmbit social, i ho farem tots junts.” Ahir Kasselakis i Tsipras van fer la seva primera reunió oficial, per afrontar ja les eleccions municipals que es duran a terme el 8 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.