Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OTAN desplega avions AWACS a Lituània per vigilar les activitats militars russes

Controlaran l’activitat militar russa en les proximitats de la frontera de l’Aliança Atlàntica

L’OTAN ha anunciat el desplegament temporal d’avions de vigilància AWACS en la base de Siauliai, a Lituània, per a controlar les activitats militars de Rússia en les proximitats de la frontera de l’Aliança Atlàntica.

L’OTAN ha informat aquest dijous en un comunicat recollit per l’agència Efe que el primer dels dos avions previstos per a aquesta missió ja ha arribat a la base aèria lituana.

“La guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna ha augmentat la nostra atenció sobre l’entorn de seguretat a la regió de la mar Bàltica”, ha indicat el portaveu en funcions de l’OTAN, Dylan White.

En el comunicat, l’Aliança Atlàntica explica que els AWACS poden detectar avions i míssils a centenars de quilòmetres de distància, la qual cosa els converteix en “una capacitat d’alerta primarenca clau per a l’OTAN”. “És una important contribució a la nostra seguretat compartida”, ha conclòs.

En resposta a la guerra de Rússia a Ucraïna, l’OTAN ha reforçat la seva presència aèria en la part oriental de l’Aliança utilitzant caces, avions de vigilància i avions cisterna.

Arran dels atacs de drons russos prop del territori de l’OTAN, els Estats Units van desplegar la setmana passada quatre avions de combat F-16 addicionals a Romania per a reforçar la missió de vigilància aèria de l’OTAN.

El secretari general aliat, Jens Stoltenberg, ha indicat aquest dijous des de la capital ucraïnesa, Kíiv, que les restes de drons caiguts a Romania en les últimes setmanes no ofereixen “cap indicació” que siguin resultat d’un “atac intencionat” de Rússia. Ha precisat que en qualsevol cas els atacs russos prop de la frontera són “temeraris i desestabilitzadors” i que “no ha d’haver-hi cap dubte que l’OTAN és aquí per a defensar a tots els aliats”.

Des de febrer de 2022, els AWACS de l’OTAN han realitzat centenars de vols sobre l’est d’Europa per a vigilar els avions de guerra russos.

Els AWACS començaran els seus vols de reconeixement sobre territori de l’Aliança Atlàntica en els pròxims dies i està previst que la missió des de la base de Siauliai –on seran desplegats uns 150 militars en suport de les aeronaus–, duri diverses setmanes. Els aparells pertanyen a una flota de catorze avions de vigilància propietat de l’OTAN amb base en Geilenkirchen (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.