Política

Acords de mínims sobre el referèndum i l’amnistia al Parlament per collar el PSOE

ERC i Junts pacten dues resolucions per pressionar Pedro Sánchez sobre la investidura i l’amnistia

Els partits independentistes han arribat a dos acords de mínims per a les resolucions del debat de política general de demà al Parlament. Ambdues resolucions sobre el referèndum i l’amnistia afegeixen pressió al PSOE en la negociació d’investidura, i no seran avalades pel PSC, que ja ha advertit d’entrada que no votaria afirmativament cap proposta sobre l’amnistia per no tensar les converses.

ERC i Junts han pactat un text que reclama als partits catalans a Madrid no donar suport a una investidura d’un govern espanyol “que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum”. La resolució sobre l’autodeterminació pactada “manifesta que la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol passa per la via política i democràtica”. És per això que sostenen que “el mandat que va sortir del referèndum del Primer d’Octubre de 2017 podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l’estat”. En aquest sentit, s’insta el govern “a fer totes les accions oportunes per fer-ho realitat”.

A més, els dos mateixos partits i la CUP també han acordat una altra proposta de resolució on es defensa la llei d’amnistia, que es demana per als represaliats “per motius polítics”. El text defensa la “necessitat” d’una llei d’amnistia que inclogui “totes les persones represaliades per motius polítics en aquesta causa i en defensa de drets i llibertats en el context de conflicte social i polític amb l’estat espanyol”. Situen el punt de partida en la proposició que ja van registrar els partits independentistes al Congrés, que va ser inadmesa a tràmit per la Mesa el 2021. Fonts d’ERC i la CUP sostenen que això en deixa fora altres casos com el de Laura Borràs, tot i l’ambigüitat del text .

Tots dos textos seran aprovats per la cambra aquest divendres, en el marc del debat de política general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.