Economia

Cada cop menys autònoms cotitzen per la base mínima

El CTESC constata que han passat del 86,4% al 63,7% en un any

L’entitat valora el nou sistema, que s’aplica en funció dels ingressos reals, però insta a fer aportacions voluntàries

Cada cop menys autònoms opten per cotitzar per la base mínima. Així ho indica un informe del CTESC presentat avui, que constata que aquests casos han disminuït un 26,9% entre el 2021 i el 2022, ja que els afiliats al règim d’autònoms (RETA) que van decidir cotitzar el mínim van passar del 86,4% al 63,7% en aquells dotze mesos.

L’informe La situació del treball autònom a Catalunya 2022 ofereix un perfil detallat dels treballadors i treballadores autònoms, així com 69 consideracions i recomanacions dirigides al govern de la Generalitat que compten amb el consens dels agents econòmics i socials que integren aquest organisme.

En l’estudi també es posa de manifest que, simultàniament, també s’han incrementat la resta de trams de cotització, especialment el que engloba les cotitzacions entre 1 i 1,5 vegades la base mínima, que se situa en el 27% del total, davant del 5,7% de l’any 2021. Aquest fet, recorda el CTESC, s’ha produït amb anticipació a l’entrada en vigor de la reforma que estableix un nou sistema de cotització al règim d’autònoms en funció dels ingressos, que no s’ha produït fins a l’1 de gener d’enguany.

En aquest sentit, el CTESC valora positivament el nou sistema de cotització al RETA en funció dels ingressos reals que s’ha començat a implantar. No obstant això, creu necessari que hi hagi l’opció de fer aportacions voluntàries al RETA a l’inici de l’exercici, que no modifiquin la quota mensual però que computin com si s’estigués cotitzant per una base més gran.

Xifres principals

L’informe s’ha presentat a la seu del CTESC, en el marc d’un acte que ha comptat amb la participació del secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa; de la secretària executiva del CTESC, Carme García, i de la ponent de l’informe i consellera del CTESC en representació de la UGT, Vanessa López.

Entre altres dades, el treball informa que segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), a Catalunya treballen per compte propi un total de 517.486 persones, un 1% menys que l’any previ. Aquesta lleu davallada ha coincidit amb una evolució positiva de la població assalariada, que ha pujat el 2,7%. Això ha fet que el del treball autònom sobre el total disminueixi, fins a situar-se en un 14,7% des del 15,2% de l’exercici anterior.

Si ens fixem en l’edat, les persones més joves, entre els 16 i els 39 anys, se situen en el 21,8% del total del col·lectiu, mentre que aquells que tenen entre 40 i 54 anys n’abasten un 48,6%. Per la seva banda, el percentatge de persones de més de 55 anys que treballen per compte propi és d’un 29,6%. L’estudi del CTESC també apunta que el pes de les dones dins del col·lectiu d’autònoms creix un 3,2% fins a situar-se en un 36,1%. Malgrat aquesta evolució positiva, però, el percentatge es troba encara lluny del 49,7% que mostren entre el total de la població assalariada.

Finalment, sempre segons les dades del 2022, hi ha 323.170 pensions contributives del RETA en vigor a Catalunya, un 0,3% més que l’any anterior. Del total, un 69,5% són de jubilació. En aquest sentit, la pensió mitjana del RETA se situa en els 787,9 euros, el 5,5% més que l’any 2021, dada que suposa un increment superior al dels anys anteriors, per bé que és encara un 37,4% més baixa que la del règim general, que se situa en els 1.256,1 euros, un percentatge que pràcticament es manté igual amb relació a anys anteriors, fet que denota un estancament en la tendència a la disminució de la diferència entre les pensions mitjanes d’ambdós règims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.