Política

Àfrica Occidental

Comença la retirada de les tropes franceses del Níger

El ministeri de Defensa confia que els 1.500 soldats estacionats al país africà tornin a França abans de finals d’any

El president Macron va anunciar el replegament a finals de setembre

El contingent militar francès al Níger ja ha començat a sortir del país africà.

El ministeri de Defensa de França ha confirmat aquest dijous en un comunicat l’inici de les operacions per retirar els 1.500 soldats estacionats al Níger “abans no acabi l’any”.

La nota assegura que s’han “adoptat totes les disposicions” perquè el replegament es desenvolupi “amb bon ordre i seguretat”. En aquest sentit, París subratlla que la coordinació amb l’Exèrcit nigerí és “essencial” perquè les maniobres tinguin èxit.

La ministra francesa d’Exteriors, Catherine Colonna, va puntualitzar ahir que el fet que negociïn amb la junta militar per garantir una retirada de les tropes franceses “amb seguretat” no suposa en absolut “un canvi en la posició de fons” de Paris sobre la legitimitat del president Bazoum i el suport a les resolucions de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (Cedeao)

Colonna va justificar que els soldats tornen a França perquè en les actuals circumstàncies “no poden exercir la seva missió” d’ajudar a les autoritats nigerines a lluitar contra els grups terroristes al Sahel. “No cooperarem amb règims colpistes”, va afegir. La ministra va denunciar que el president legítim està retingut com a “ostatge” en “condicions inadmissibles” i va tornar a demanar que el Níger “torni a l’ordre constitucional”.

El retorn de les tropes franceses va ser anunciat el passat 24 de setembre pel president francès, Emmanuel Macron. La decisió es va produir després de dos mesos de tensió arran del cop d’Estat militar del 26 de juliol contra el president Mohamed Bazoum. La setmana passada ja va tornar a París l’ambaixador francès a Niamey, que duia setmanes sota setge a la delegació diplomàtica després d’haver estat declarar persona non grata pels líders colpistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.