Educació

El govern ultima una proposta de modernització de l’oferta de FP

L’executiu es reuneix amb 300 representants dels agents socials i de les administracions per enllestir un informe sobre el nou model

El resultat del treball es publicarà al novembre

La Generalitat està ultimant, amb la col·laboració dels agents socials i representants de les administracions públiques, una proposta de modernització de l’oferta de Formació Professional. Així, unes 300 persones, membres de patronals, sindicats i administracions s’han reunit aquest divendres a Barcelona per completar un informe que proposarà un nou model per a l’FP que reculli les necessitats actuals del mercat laboral.

L’informe, que és previst que es publiqui al novembre, conté una exhaustiva anàlisi de dades i proposarà reordenar l’oferta de la FP a Catalunya, així com actuacions per enfortir els sectors que requereixen més mà d’obra.

“Hi ha un desajust evident entre allò que ofereix la formació professional i allò que necessita el mercat laboral. Ara estem creant una nova cultura de prospecció i d’anàlisi de dades per fer el sistema el més eficient possible”, ha explicat a Efe el president de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), Fabián Mohedano.

L’encarregat de l’informe, l’agència FPCAT del govern, va començar amb les primeres anàlisis estadístiques fa dos anys, poc després la creació de l’ens, el 2021, i amb la conferència d’avui es culmina el procés per a la proposta final d’un nou model català de formació professional.

Entre els assistents a l’esdeveniment, que s’ha desenvolupat al World Trade Center del Port de Barcelona, hi ha hagut representants de 26 sectors productius de l’economia catalana, repartits en 10 grups per validar els detalls de l’informe final.

Tots s’han reunit en diferents grups durant tot el matí i han analitzat les conclusions preliminars de l’informe, per validar o donar el punt de vista sobre les direccions que ha de prendre la formació professional.

“L’objectiu, primer, és millorar les trajectòries formatives i professionals de les persones que acudeixen a l’FP, perquè prenguin les millors decisions amb tota la informació disponible, i després volem que les empreses siguin competitives i trobin el capital humà que necessiten”, ha defensat Mohedano.

Actualment, el percentatge de la població catalana amb pocs estudis és d’un 28%, però Europa exigeix que per al 2030 aquesta xifra estigui per sota del 15%. El motiu: es preveu que la transformació digital no deixi gaire espai per a llocs de baixa qualificació.

Tot i que fins a la publicació de l’informe no transcendiran les direccions de la nova oferta formativa, Mohedano ha dit que la Unió Europea proposa enfortir tres grans àmbits: economia verda, digitalització i atenció a les persones en salut i lleure.

A l’acte de cloenda de la conferència hi han participat també els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i d’Educació, Anna Simó, que han defensat l’FP com una via “potent” per accedir al món laboral i la formació continuada al llarg de tota la vida laboral per reinventar-se en un món canviant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.