Salut

BORJA GUARCH I FRANCESC RIPOLL

PEDIATRES. INVESTIGADORS DE L’ASSAIG CLÍNIC DE LA VACUNA D’HIPRA A ADOLESCENTS

“El boca-orella funciona en la difusió de l’estudi”

“L’experiència personal en l’assaig clínic anima a participar-hi. Influeix més el que diu el company que no una persona amb bata blanca”

“Està obert i s’hi poden inscriure; els últims beneficiaris són els adolescents”

Borja Guarch és el coor­di­na­dor de la uni­tat d’infec­ci­o­ses de l’ICS-IAS i l’inves­ti­ga­dor prin­ci­pal de l’assaig i Fran­cesc Ripoll forma part de la uni­tat d’infec­to­lo­gia pediàtrica i és inves­ti­ga­dor col·labo­ra­dor.

En què con­sis­teix l’assaig clínic de la vacuna d’Hipra diri­gida a ado­les­cents de 12 a 17 anys?
Borja Guarch [B.G.]: Es fa en ado­les­cents que en el pas­sat han rebut dues dosis de mRNA de Pfi­zer, i el que vol estu­diar és si aquesta nova vacuna con­tra la covid-19 i totes les vari­ants és segura, és a dir, pro­du­eix pocs efec­tes secun­da­ris, i és efec­tiva per pro­duir defen­ses con­tra el virus en aquesta franja d’edat.
L’objec­tiu seria saber si genera més defen­ses?
B.G.: En part, sí. Vol estu­diar quina és la res­posta del cos con­tra aquesta nova vacuna i si genera defen­ses con­tra el virus.
Hi ha diferències res­pecte dels adults? En els ado­les­cents, el cos està en crei­xe­ment.
Fran­cesc Ripoll [F.R.]: Ara, ho estem pro­vant en ado­les­cents perquè, en adults, la vacuna d’Hipra ja ha estat accep­tada després d’haver fet l’estudi previ amb par­ti­ci­pants volun­ta­ris a par­tir dels 16 anys. La idea, tant d’Hipra com de l’equip inves­ti­ga­dor, és abai­xar la franja d’edat. Per això es fa aquest assaig enfo­cat a ado­les­cents dels 12 a 17 anys. Perquè els paci­ents d’aquesta franja d’edat també puguin estar coberts i tin­guin a dis­po­sició una vacuna con­tra la covid, en aquest cas, d’Hipra. Con­cre­ta­ment, per a aquesta vacuna no hi hau­ria cap pro­blema en relació amb l’edat o que el cos esti­gui en desen­vo­lu­pa­ment o crei­xe­ment. Tots els assa­jos clínics es fan en els seg­ments de població que interes­sen. No es poden extra­po­lar. És a dir, encara que s’ha pro­vat en adults en ado­les­cents no ser­veix. Per això es fa l’estudi: per deter­mi­nar que no hi hagi cap efecte advers dife­rent dels adults. I no ho espe­rem.
Fa tres anys de la pandèmia i la soci­e­tat n’ha des­con­nec­tat. Als joves a qui s’adreça la vacuna, la covid els és una experiència ali­ena?
B.G.: Sí, sem­bla que quedi lluny, però la covid hi és. Cada set­mana, a atenció primària, es veuen casos, però per sort dife­rents dels moments més crítics de la pandèmia. En aquesta franja, que és una edat sana, hem de tenir noves eines per poder llui­tar en el futur amb aquest virus que no ha mar­xat. Si en un moment con­cret aquest virus reque­reix que un deter­mi­nat sec­tor de la població es torni a vacu­nar perquè hi ha hagut una nova mutació o un canvi en l’ona pandèmica, hem de tenir noves estratègies pre­ven­ti­ves, eines, vacu­nes perquè siguin segu­res i efi­ca­ces per a aquesta franja de la població. És una franja d’edat com­pli­cada. Però s’ha de cons­ci­en­ciar la població que, sense par­ti­ci­par en aquests assa­jos clínics, la ciència no pro­gressa. En aquest estudi con­cret, neces­si­tem gent d’aquesta edat que vul­gui par­ti­ci­par de manera voluntària a admi­nis­trar-se aquesta dosi de record.
Cal cons­ci­en­ciar de la importància de la inves­ti­gació?
F.R.: Cal insis­tir que el con­trol de la pandèmia de la covid-19 va ser gràcies a la pri­mera gene­ració de vacu­nes, que van sor­tir amb molta rapi­desa per una qüestió de neces­si­tat. Ara, estem tre­ba­llant en una segona gene­ració de vacu­nes. La idea és afe­gir més arse­nal. Les pri­me­res vacu­nes són efec­ti­ves, però, en aquest cas, es tracta d’una dosi de record que ens pot por­tar a tenir més eines de cara al futur. No sabem com evo­lu­ci­o­narà la covid. Tot i que va havent-hi casos, és una situ­ació con­tro­lada. En aquests tres anys, però, hem vist que els virus evo­lu­ci­o­nen, can­vien i hem de tenir eines per poder tre­ba­llar i llui­tar con­tra els can­vis que es vagin pro­duint.
La segona gene­ració de vacu­nes són més ‘per­fec­ci­o­na­des’?
B.G.: Són dife­rents, perquè la tec­no­lo­gia és dife­rent. Perquè el lec­tor ho enten­gui, són com les vacu­nes de la grip que s’admi­nis­tren anu­al­ment. En adults, ha demos­trat un bon per­fil de segu­re­tat i pro­tecció con­tra les vari­ants de la covid, inclosa l’omi­cron.
Els volun­ta­ris són menors i, per tant, cal el con­sen­ti­ment patern.
B.G.: Sí, els pares o els tutors legals han de sig­nar un con­sen­ti­ment. En els assa­jos clínics, hi ha tot un seguit de pro­to­cols i con­trols ètics i, en con­cret amb nens, hi ha uns pro­ce­di­ments que s’han de com­plir, i aquest estudi ho fa. Si no, no es podria avançar mai mèdica­ment en la població pediàtrica.
Com incen­ti­var els joves a par­ti­ci­par en assa­jos clínics?
F.R.: Teníem dub­tes, perquè és una franja d’edat difícil, però estem con­tents de la res­posta que hem tin­gut i de com està anant. De totes mane­res, els ani­mem a par­ti­ci­par-hi: l’estudi estarà obert uns mesos i neces­si­tem més gent. Els últims bene­fi­ci­a­ris són els matei­xos ado­les­cents per poder tenir eines de futur. L’experiència pròpia, però, anima els altres a par­ti­ci­par-hi.
La res­posta és bona, doncs?
B.G.: Hi ha hagut res­posta d’aquest col·lec­tiu. Els ado­les­cents no pas­sen i s’han impli­cat. Ha estat molt impor­tant el boca-ore­lla, per fer difusió: influ­eix el que comenta el com­pany i no el que li digui una per­sona que no coneix, tot i que porti bata blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.