Política

Alemanya

Els democratacristians guanyen les eleccions de Baviera i Hessen, segons els sondejos

La ultradreta millora els resultats dels anteriors comicis regionals

Els votants castiguen els partits de la coalició de govern federal

La Unió Socialcristiana (CSU) i la Unió Democratacristiana (CDU) guanyen les eleccions als estats federats de Baviera i Hessen, respectivament, segons els sondejos a peu d’urna publicans després de les votacions d’aquest diumenge, en les que la ultradreta millora els seus resultats i els partits de la coalició del govern federal els empitjoren.

Tot i ser amb diferència el partit més votat, amb el 36,8 % dels sufragis, la CSU bavaresa queda per sota del 40 % que esperava i registra un dels seus pitjors resultats. La segona posició al Parlament de Baviera la disputen el partit d’ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD), amb el 15,5 % dels vots, i els Verds (15,4 %). El soci de govern de la CSU, els Votants Lliures (FW), pugen tres punts (14,7 %) i estan en condicions de reeditar la coalició. Els socialdemòcrates (SPD), el principal partit al govern federal, cauen més d’un punt i mig i es queden en la cinquena posició amb el 8,1 %. El grup més castigat de la coalició governamental és el Partit Liberal (FDP) del ministre de finances Christian Lindner, que de confirmar-se el 2,9 % que li atorguen els sondejos podria quedar fora del Parlament bavarès i podria caure també del de Hessen, on les projeccions li donen un 4,9%.

En aquest estat del centre del país la CDU no només guanya amb gairebé el 35 % dels vots sinó que millora gairebé 8 punts el resultat de les anteriors eleccions i pot tornar a governar amb coalició amb els Verds, que malgrat perdre 5 punts són la quarta força del Parlament, amb el 14,7 %.

També repunta l’ultradreta AfD, que passa a ser el segon partit més votat amb el 17,7 % dels vots, amb 4,6 punts més que als anteriors comicis. L’SPD perd el mateix percentatge i baixa a la tercera posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.