Economia

L’economia catalana es desaccelerarà l’any vinent per les perspectives globals

El govern rebaixa quatre dècimes la previsió de PIB per al 2024, que quedarà en un 1,8%

Per a enguany la projecció millora set dècimes, fins a un 2,4%

L’atur es continuarà reduint per sota dels nivells del 2008

El govern català ha fet una revisió agre­dolça de les pers­pec­ti­ves a curt ter­mini per a l’eco­no­mia del país. Segons la pre­visió del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia i Hisenda, el PIB català crei­xerà enguany un 2,4%, és a dir, set dècimes més que el pronòstic ante­rior del depar­ta­ment. En canvi, l’any que ve el pano­rama glo­bal ha fet que els res­pon­sa­bles econòmics del govern con­si­de­rin que l’avenç de l’eco­no­mia cata­lana es que­darà en un 1,8%, qua­tre dècimes per sota de la pro­jecció ante­rior.

El Depar­ta­ment lide­rat per la con­se­llera Natàlia Mas ha con­si­de­rat pru­dent tenir en compte l’ele­vada incer­tesa pel que fa al con­text inter­na­ci­o­nal, amb la per­sistència de la guerra a Ucraïna i les seves deri­va­des, com ara la inflació i l’endu­ri­ment de les con­di­ci­ons finan­ce­res arran de les suc­ces­si­ves puja­des de tipus per part del BCE.

No obs­tant això, el PIB català manté un dife­ren­cial posi­tiu res­pecte al con­junt de la zona euro, que pro­jecta crei­xe­ments més pro­pers a l’1% i que evo­lu­ci­o­narà en línia amb el crei­xe­ment de l’eco­no­mia espa­nyola.

La pre­visió econòmica per a enguany a Cata­lu­nya no iguala ni de lluny la remun­tada de l’any pas­sat (5,5%), ja que el 2022 va ser el de la recu­pe­ració després de la pandèmia. Eco­no­mia creu que l’exer­cici es tan­carà amb una apor­tació posi­tiva tant de la demanda interna (1,3 punts) com l’externa (1,1 punts). Alhora, però, l’afe­bli­ment del con­sum de les llars es com­pen­sarà per l’esta­bi­li­tat labo­ral i la pro­gressió dels sala­ris. Men­tres­tant, l’aug­ment del con­sum públic serà mode­rat, de l’1,9%.

En el capítol de les expor­ta­ci­ons, se’n fre­narà una mica el crei­xe­ment fins a un 8%. Les ven­des a l’exte­rior es veu­ran con­di­ci­o­na­des pel marge cada vegada més limi­tat en la recu­pe­ració del turisme estran­ger i per un entorn més afe­blit. No obs­tant això, les expor­ta­ci­ons de béns s’han mos­trat dinàmiques en el que va d’any i s’espera una apor­tació des­ta­cada al PIB del turisme estran­ger. Les impor­ta­ci­ons totals avançarien un 6,1%.

Pel que fa al mer­cat de tre­ball, s’apunta una mode­ració en la cre­ació d’ocu­pació, després de la recu­pe­ració intensa de 2021 i 2022, en un con­text de fort dina­misme de la població activa. Les pre­vi­si­ons per al 2023 apun­ten una cre­ació d’ocu­pació de 55.700 llocs de tre­ball. Aquesta dinàmica, jun­ta­ment amb l’aug­ment des­ta­cat de la població activa, con­du­eix a una dis­mi­nució de la taxa d’atur, fins al 9,3%, el nivell més baix des del 2008.

L’esce­nari per al 2024

El 2024, tot i la mode­ració en el ritme de crei­xe­ment del PIB, aquesta macro­mag­ni­tud crei­xerà en ter­mes abso­luts per sobre dels 300.000 mili­ons d’euros. Hi gua­nyarà pro­ta­go­nisme la demanda interna, per la millora de la con­fiança, la recu­pe­ració pro­gres­siva de les ren­des reals i el des­ple­ga­ment dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion.

El con­sum de les llars millo­rarà el ritme de crei­xe­ment fins a un 1,9% i la inversió fins al 3%. Per al con­sum públic, per la seva banda, el govern espera un crei­xe­ment mode­rat, de l’1,6%, en un any on es reac­ti­va­ran les regles fis­cals euro­pees. La con­tri­bució de la demanda externa es redu­eix per l’esgo­ta­ment del marge de recu­pe­ració del turisme estran­ger durant l’any 2023. No obs­tant això, la demanda externa romandrà en equi­li­bri. Les impor­ta­ci­ons (amb un aug­ment del 4,1%) avançaran una mica més que les expor­ta­ci­ons (3,6%), impul­sa­des per la inversió.

Mer­cat de tre­ball

Després d’una nota­ble i con­ti­nu­ada millora en els indi­ca­dors del mer­cat labo­ral d’ençà de prin­cipi del 2021, el Depar­ta­ment d’Eco­no­mia con­si­dera que el mer­cat de tre­ball català es troba cada vegada més a prop del seu poten­cial. Així, el 2024 l’ocu­pació equi­va­lent a temps com­plet avançarà un 1,1%, fet que es tra­duirà en la cre­ació de gai­rebé 39.000 llocs de tre­ball que per­me­trien reduir lleu­ge­ra­ment la taxa d’atur, fins a un 9,2% de la població activa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.