Política

‘Catalangate’

El Consell d’Europa demana a Espanya sancions i “reparacions suficients” pel ‘Catalangate’

Dona tres mesos a l’Estat perquè li faci arribar informació sobre l’ús de programes espia com el Pegasus

L’esborrany de la resolució es va fer públic a principis de setembre

El Consell d’Europa demana a l’estat espanyol que garanteixi “reparacions suficients” a les víctimes d’espionatge amb programes com el Pegasus. L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha aprovat avui la resolució que insta a Espanya a portar a terme investigacions “efectives, independents i ràpides” sobre “tots els casos, confirmats o presumptes, d’abús d’espionatge”. La decisió del Consell d’Europa ja es va conèixer a principis de setembre quan es va fer públic l’esborrany de la resolució que avui s’ha aprovat.

El text, a més, també demana a l’estat que no utilitzi l’argument de seguretat nacional per evitar mecanismes de vigilància i negar a les víctimes l’accés a informació.

D’acord amb el text aprovat, el Consell d’Europa també demana aplicar “sancions adequades”, ja siguin penals o administratives, en “casos d’abús” de programes d’espionatge.

Pel que fa als terminis, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa dona tres mesos a l’Estat, i també a Polènia, Hungria, Grècia y Azerbaiyán perquè li faci arribar informació sobre l’ús de programes espia com Pegasus.

El text recull que l’Estat és un dels països europeus on CitizenLab ha revelat casos d’espionatge. Apunta que 65 persones relacionades amb l’independentisme català van ser espiades i que les autoritats espanyoles només han reconegut l’espionatge “legal” a 18 d’aquestes. Malgrat subratllar que CitizenLab no ha atribuït l’espionatge amb Pegasus a “cap entitat específica”, sí apunta que constata que hi ha proves d’una “connexió forta amb una o més entitats dins del govern espanyol”.

En el projecte de resolució i de recomanació, l’Assemblea Parlamentària es mostra “molt preocupada” per l’ús “il·legal o per a objectius il·legítims” de programaris com Pegasus per part dels estats. El text també expressa “dubtes seriosos sobre si l’ús d’aquests programaris és compatible amb el respecte dels drets humans.

“L’Assemblea creu que l’ús de programaris com Pegasus s’hauria de limitar a situacions excepcionals i com a mesura d’últim recurs per evitar o investigar actes específics que representin una amenaça genuïna i seriosa a la seguretat nacional”, indica.

Omnium Cultural ha valorat que el Consell d’Europa posi “a l’Estat espanyol a la mateixa lliga que Polònia, Hongria, Azerbaidjan i Grècia i exigeix que s’investigui el Catalangate i ha reiterat que “espiar activistes, polítics, advocats o periodistes per les seves idees és un atac directe contra la democràcia!

Puigdemont demana per carta a la Comissió Europea que investigui les fake news a Espanya

L’expresident català i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, ha enviat una carta a la vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, per demanar una investigació sobre les fake news o notícies falses a la premsa espanyola contra l’independentisme.

La carta, també signada per l’exconseller i eurodiputat de JxCat Antoni Comín i difosa per Puigdemont al seu compte a la xarxa social X, denúncia els “pràctiques de desinformació” a càrrec de “mitjans de comunicació i partits polítics espanyols”, que estan tenint un impacti en l’opinió pública a Espanya.

Es fa ressò, per exemple, dels “rumors” publicats per alguns mitjans i verbalitzats per la portaveu parlamentària del PP, Bufona Gamarra, sobre una suposada va reunir entre Puigdemont i els ministres Félix Bolaños i José Manuel Albares a l’ambaixada colombiana a Brussel·les.

“Creiem que la Comissió Europea hauria d’iniciar una investigació sobre la constant aparició de notícies falses a la premsa espanyola, particularment contra nosaltres i el moviment independentista català”, acaba dient la carta de Puigdemont i Comín, escrita en anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.