Economia

El BBVA calcula que el PIB català es frenarà fins a un 1,8% l’any que ve

Per a enguany els experts de l’entitat esperen un creixement del 2,7%, 3 dècimes per sobre de les expectatives del govern

Entre les incerteses, hi ha el context internacional i una eventual caiguda del turisme

BBVA Rese­arch pre­veu per a enguany un crei­xe­ment del PIB català del 2,7% gràcies, entre altres fac­tors, al bon com­por­ta­ment del turisme. No obs­tant això, de cara a l’any vinent, l’evo­lució de l’eco­no­mia cata­lana s’ali­nearà amb la desac­ce­le­ració gene­ral i que­darà en un 1,8%. Aquesta última xifra pre­vista pel BBVA iguala la de la pre­visió del govern, que fa pocs dies ha revi­sat les seves esti­ma­ci­ons econòmiques. En canvi, el 2,7% de PIB anun­ciat per al tan­ca­ment del 2023 supera en tres dècimes el pronòstic ofi­cial de la Gene­ra­li­tat i també supera en la mateixa mesura el que l’enti­tat finan­cera espera per al con­junt de l’Estat.

Tot ple­gat es cons­tata en l’informe Situ­ació Cata­lu­nya. Segon Semes­tre 2023, pre­sen­tat aquest dimarts per Miguel Car­doso, eco­no­mista en cap per a Espa­nya de BBVA Rese­arch, i José Balles­ter, direc­tor Ter­ri­to­rial de BBVA a Cata­lu­nya.

L’informe també espera que entre el 2023 i el 2024, el país crearà uns 180.000 nous llocs de tre­ball, progrés que situ­a­ria la taxa d’atur en un 8,2% el 2024. Els res­pon­sa­bles de l’informe, però, mati­sen que “tot i lide­rar la cre­ació d’ocu­pació en aquest bienni, en el ter­cer tri­mes­tre l’avenç del mer­cat labo­ral català s’ha vist mode­rat en tots els sec­tors, des­ta­cant la menor con­tri­bució dels ser­veis públics i el comerç, trans­port i hos­ta­le­ria”. Pels experts de l’enti­tat, la desac­ce­le­ració en el crei­xe­ment de l’afi­li­ació en aquests sec­tors pro­duc­tius explica que l’impacte s’hagi notat més a la demar­cació de Bar­ce­lona. Paral·lela­ment, i segons les dar­re­res dades dis­po­ni­bles, l’afi­li­ació també ha mos­trat un menor dina­misme a les demar­ca­ci­ons de Girona i Tar­ra­gona, zones amb una alta influència del turisme. Entre altres motius, això es podria expli­car per allò expe­ri­men­tat en el segon tri­mes­tre, quan es va obser­var una cai­guda en la pro­duc­ti­vi­tat per hora tre­ba­llada en alguns sec­tors, a més del dete­ri­o­ra­ment d’alguns indi­ca­dors de con­fiança.

Pel que fa a l’alen­ti­ment de l’exer­cici vinent, els ana­lis­tes del BBVA l’atri­bu­ei­xen “al dete­ri­o­ra­ment mode­rat de les pers­pec­ti­ves glo­bals en un entorn d’ele­vada incer­tesa, la menor demanda euro­pea i els tipus d’interès ele­vats”. Aquests últims fac­tors, fet i fet, ja estan afec­tant la com­pra­venda d’habi­tat­ges, que ha patit una con­tracció impor­tant, d’un 15,7%, més forta que en el con­junt de l’Estat (13,8%).

Res­pecte al con­sum, un dels indi­ca­dors que millors resul­tats està regis­trant a Cata­lu­nya, con­ti­nuarà crei­xent durant el ter­cer tri­mes­tre. Encara que es mos­tra un bon dina­misme del con­sum a tot el país, les dades d’inici d’any van estar recol­za­des prin­ci­pal­ment pel que es va obser­var a la demar­cació de Bar­ce­lona, encara que el ter­cer tri­mes­tre (i per la seva empenta a nivell turístic) són les de Lleida i Girona les que estan mos­trant més bon com­por­ta­ment.

Impacte dels NGEU

L’informe sobre Cata­lu­nya del BBVA asse­gura que l’evo­lució de la inversió durant els pro­pers mesos estarà impul­sada pels fons Next Gene­ra­tion de la UE, que faci­li­ta­ran “la des­a­pa­rició pro­gres­siva dels colls d’ampo­lla en la recu­pe­ració de la indústria”. Alhora, el ser­vei d’estu­dis de l’enti­tat estima que “els avenços són relle­vants a Cata­lu­nya, on la lici­tació d’obra pública supera l’obser­vada el 2019, cosa que pot aju­dar a acce­le­rar l’acti­vi­tat els pro­pers tri­mes­tres”. De fet, un dels grans impac­tes d’aquests fons s’observa en la inversió en cons­trucció, on els visats d’obra no resi­den­cial es van acce­le­rar el pri­mer semes­tre de 2023 i ja supera­ven en un 15% el ritme de 2019.

Incer­te­ses

Mal­grat les bones pers­pec­ti­ves en gene­ral, l’esce­nari de crei­xe­ment pre­vist per als pro­pers tri­mes­tres es podria veure afec­tat per diver­sos fac­tors. Els eco­no­mis­tes del BBVA hi iden­ti­fi­quen el fre del bon com­por­ta­ment del sec­tor turístic, un dels prin­ci­pals motors de l’eco­no­mia cata­lana; la cai­guda en la venda d’habi­tat­ges, la pujada dels preus i la recessió en les dades rela­ci­o­na­des amb la feina. També hi pot tenir un impacte nega­tiu el dete­ri­o­ra­ment en les pers­pec­ti­ves de crei­xe­ment de la zona euro, on s’espera que el PIB aug­menti un 0,5% el 2023 i un 1,1% el 2024. Final­ment, un altre dels des­a­fi­a­ments a què es pot enfron­tar l’eco­no­mia cata­lana és l’impacte que pugui tenir una even­tual pujada del preu del petroli.

Pel que fa a l’impacte que pot tenir la guerra al Pròxim Ori­ent, Car­doso ha asse­gu­rat que encara no és clara la seva incidència. En ter­mes finan­cers, l’impacte sem­bla “bas­tant neu­tre”, ha apun­tat l’eco­no­mista, que ha recor­dat, això sí, que per cada aug­ment del preu del petroli del 10% que es produís, es res­ta­rien tres dècimes de crei­xe­ment al PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.