Societat

societat

Unes 200.000 persones es poden quedar sense aliments bàsics gratuïts al gener

Unes 200.000 persones que es troben en situació d’alta vulnerabilitat a Catalunya es poden quedar sense l’accés a aliments bàsics gratuïts a partir del gener. Així ho va alertar ahir la Taula del Tercer Sector durant unes jornades dedicades a abordar les dificultats per garantir el dret a l’alimentació celebrades a Barcelona amb motiu del Dia de la Pobresa. El motiu que tantes persones puguin quedar sense els productes més bàsics és un canvi de criteri que ha adoptat la Unió Europea a l’hora de distribuir els Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD). Un canvi de criteri que implica implantar una targeta moneder i que podria provocar, segons el Tercer Sector, que el 90% dels actuals beneficiaris en quedessin fora. Davant aquesta realitat, les entitats demanen a les administracions públiques que donin resposta a la possible emergència social que això provocaria.

En el model actual, són les entitats, 500 a Catalunya, les que mitjançant concurs públic fan la compra i distribueixen els aliments. D’acord amb el canvi de criteri, això canviaria i serien els beneficiaris els que rebrien una targeta moneder que podrien utilitzar als supermercats.

Per això, la presidenta de la Taula, Francina Alsina, va demanar a les administracions públiques que continuïn garantint a partir del 2024 el subministrament gratuït d’aliments bàsics a les persones vulnerables.

Alsina va exigir a les administracions que aclareixin com substituiran les ajudes europees i va demanar que no es classifiqui les persones segons la prioritat i el finançament disponible, sinó que hi ha d’haver una cobertura alimentària “total i absoluta” per a les persones vulnerables.

25% en risc de pobresa

La Taula recorda que el 25% de la població catalana està en risc de pobresa, i en el cas dels menors el percentatge arriba al 32%. El 5% dels catalans, unes 380.000 persones, no poden menjar proteïnes animals almenys cada dos dies, percentatge que s’ha incrementat en els últims anys. A més, les beques menjador no arriben a tots els infants que ho necessiten, adverteixen les entitats, que recorden que la inflació dels últims dos anys ha fet augmentar el preu dels aliments bàsics un 30%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.