Societat

Investiguen la mort d’un científic que va morir de la malaltia contagiosa que estudiava a la UB

La universitat ha obert una investigació després de trobar milers de mostres no autoritzades i potencialment perilloses al laboratori on treballava

Alarma entre els investigadors que van treballar amb ell

Un científic que investigava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn cerebral molt poc freqüent, en un laboratori de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) va morir a causa d’aquesta mateixa patologia l’any passat. Segons ha avançat el diari El País, fa tres mesos que la UB ha iniciat una investigació sobre la seva mort després d’haver trobat miles de mostres no autoritzades en un congelador de la institució. L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el consorci públic CIBER, institucions de les quals el bioquímic n’era membre,també s’han sumat a la investigació ja que la mort ha generat molt neguit entre altres investigadors que no saben quin risc van córrer o si van estar en contacte amb les mostres.

El bioquímic, que tenia 45 anys quan va morir, va començar a treballar a Barcelona el 2018 i va desenvolupar símptomes compatibles amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, que estava investigant. Aquesta és una patologia neurodegenerativa que s’incuba en silenci durant anys. Quan apareixen els primers símptomes, demència i rigidesa muscular, pot provocar la mort en menys de sis mesos.

Segons ha explicat l’IDIBELL a l’ACN, el laboratori va ser clausurat unes hores després de ser notificada l’existència de les mostres i, al cap de quatre setmanes, una empresa especialitzada el va descontaminar. En aquell moment, també es van identificar les persones que van treballar en aquest laboratori i se’ls va comunicar el potencial risc al qual podien haver estat exposades. També se’ls va oferir la realització de proves mèdiques i suport psicològic.

Les esmentades mostres, per la seva banda, van ser enviades a unes instal·lacions de màxima seguretat mentre s’iniciava la investigació. Les mostres van ser analitzades i el març del 2023 van arribar els resultats, que van resultar positius, i així es va comunicar als altres investigadors.

L’IDIBELL remarca que el campus no disposa d’instal·lacions necessàries per desenvolupar experiments amb mostres priòniques i el Comitè de Bioseguretat de l’institut mai no ha autoritzat cap estudi amb aquestes mostres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.