Societat

El científic mort treballava amb patògens perillosos que no podia tenir al seu laboratori

La UB tenia un conveni amb CRESA, un centre per experimentar amb aquest tipus de mostres però l’investigador no el va fer servir

El científic mort de la malaltia que estava investigant a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) tenia milers de mostres amb patògens altament perillosos al seu laboratori sense l’autorització de la institució. Així ho va assegurar ahir el director de l’IDIBEll, Gabriel Capellà, en una entrevista a Catalunya Informació, on va insistir que l’investigador mort havia demanat fins a tres vegades poder treballar amb les mostres al seu laboratori i que se li havia denegat per la perillositat.

L’IDIBELL té un conveni amb el CRESA, un centre d’investigació en sanitat animal de la UAB que depèn de l’Institut de Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), que sí té una unitat de biocontenció per experimentar amb patògens fins a nivell 3 de perillositat. Però el científic no va fer servir aquestes instal·lacions d’alta seguretat, segons han confirmat avui fonts de CRESA, on van ser enviades les mostres per ser analitzades i que han assegurat que contenien “patògens de perillositat nivell tres”. I per tant, que eren altament contagioses. No han sabut explicar per què el científic, conscient del risc, les tenia al seu laboratori en lloc d’utilitzar les instal·lacions de seguretat del centre de la UAB. El tema està sent investigat i des de l’Idibell s’ha demanat la màxima prudència.

CRESA disposa la unitat més gran i els professionals amb més experiència per experimentar amb patògens de fins a nivell 3. De fet, és l’únic centre que hi ha a Catalunya amb una unitat tant completa i només existeix un altre d’aquestes dimensions a l’Estat, que està a Madrid. No hi ha cap centre autoritzat per habilitar amb patògens de nivell 4.

Capellà va expliar que ni l’investigador ni ningú del seu equip va notificar, en cap moment, cap “accident laboral” al laboratori, i va insistir que es tracta d’un cas “absolutament excepcional”.

Quan les mostres van ser enviades al CRESA el laboratori on havia treballat l’investigador va ser clausurat i desinfectat. També van ser analitzades a un laboratori especialitzat de San Sebastia. Tots dos van confirmar que les mostres estaven infectades amb prions, les proteïnes que causen la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, que és la que estava investigant el científic i de la qual va morir a causa del contagi. “Tothom qui treballa amb prions ho sap que existeix aquest risc de contagi”, han subratllat fonts del CRESA, que insisteixen que aquest tipus de malaltia, amb un període de latència molt llarg i que afecten al cervell, no es contagien per aerosols.

El bioquímic que va morir va començar a treballar a la Universitat de Barcelona l’any 2018 amb un grup propi, al qual també es va incorporar, més tard, la seva parella. L’any 2020 va desenvolupar símptomes compatibles amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob i va demanar la baixa, segons va avançar El País. Va morir fa un any, segons un comunicat fet públic per l’IDIBELL.

Capellà va assegurar que l’investigador mort “era molt reconegut en la investigació de malalties priòniques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.