Salut

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER DE MAMA

Un 88% de supervivència a la regió de Girona

El càncer de mama és el segon tumor més freqüent a la població després del de còlon, recte i anus. En el cas de les dones, és el tumor més freqüent: calculen que una de cada nou dones de la demarcació de Girona en pot tenir. Però també és un dels tumors amb una xifra de supervivència més elevada. Segons les últimes xifres facilitades per l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona, la supervivència del càncer de mama a cinc anys del diagnòstic és de gairebé el 90%. En concret, del 88% segons xifres de l’octubre de fa un any. La previsió, per aquest 2023, de casos nous de càncer de mama, segons els càlculs del Registre del Càncer de Girona, estarà al voltant de 540 casos (la mitjana de casos nous anuals segons les xifres del 2022 era de 459). Així s’observa un increment significatiu dels diagnòstics de càncer de mama en els últims anys, especialment entre les dones d’una franja d’edat d’entre els 50 i els 69 anys. Cal tenir en compte també que ha augmentat el diagnòstic en estadis inicials, segons apunten des de l’ICO de Girona. Tot i que en els últims 20 anys la incidència ha augmentat, també se n’ha reduït la mortalitat. En aquest sentit, destaquen el programa de cribratge poblacional, al qual es convida totes les dones entre 50 i 69 anys, consistent a realitzar una mamografia. La prova permet detectar el càncer de manera precoç i millorar la supervivència. Un 70% de les dones convidades hi participa.

La mitjana d’edat és de 61 anys; és a dir, en la menopausa. El risc de càncer de mama augmenta amb l’edat. Un factor de risc important és també la predisposició genètica amb antecedents familiars. Els oncòlegs ressalten, però, que en la majoria de casos la causa directa no es coneix i apunten a factors múltiples que inclouen qüestions hormonals i d’estil de vida com ara l’alcohol i el tabaquisme, però també hàbits reproductius de la dona amb maternitats més tardanes i menys embarassos. El sobrepès i el sedentarisme també hi poden influir. Així, els metges posen èmfasi en les revisions per a una detecció precoç. El càncer de mama també pot afectar els homes: un de cada 350 homes en pot tenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.