Economia
EMMA FERICHE
RESPONSABLE DEL PROGRAMA REIMAGINE TEXTILE
“La indústria viu un moment dolç”
“La crisi va deixar els ànims caiguts, però aquesta vegada es veu la transformació digital i ecològica com una oportunitat”
“Mai hi ha prou finançament i no totes les empreses volen fer l’esforç o hi confien”
La ciutat de Mataró, que va ser puntal del gènere de punt, treballa des del 2018, amb l’ajuda dels fons europeus, per recuperar el prestigi de la indústria en termes d’innovació, tecnologia i sostenibilitat. El projecte Reimagine Textile premia cada any les millors iniciatives per captar talent.
Ha costat deliberar entre els finalistes?
Cada any mirem de reconèixer el millor model de negoci digital, la proposta sostenible o circular i que integri la tecnologia dins el teixit. Tenim empreses potents que acaben de formar-se i com a premiats tenen l’oportunitat d’instal·lar-se a la incubadora on els acompanyem.
Està avançant el sector cap a la digitalització o li està costant?
La transformació digital té diferents velocitats. Les iniciatives emprenedores neixen amb l’ADN digital. A les pimes els pot costar més fer el salt digital, no perquè vulgui, sinó perquè necessita finançament. Intentem apropar-los a les línies d’ajuts que obren les institucions supramunicipals com les línies d’Acció destinades a la transformació digital, o ajuts estatals i europeus.
Els recursos són suficients i arriben els ajuts?
Ens adonem que les empreses no tenen el coneixement i ens toca fer de pont perquè se n’assabentin. Els Next Generation estan obrint línies de suport i qui no els vol aprofitar comet un error. Mai hi ha prou finançament i poques vegades són del 100%. L’esforç econòmic s’ha de fer i no totes les empreses volen o hi confien.
El programa vol arrelar-se al territori, però fan ús dels serveis i les vostres instal·lacions?
Com a infraestructura oferim serveis a les start-up, que poden estar els primers anys a la incubadora mentre reben el nostre assessorament. Acostumen a ser entre tres i cinc anys. Els programes i serveis per abordar els reptes de digitalització o economia verda es fan extensius a totes les empreses del territori. La cadena de valor es molt diversa i no és el mateix per a un taller de confecció o un que fa estampació. Els escoltem en cada cas i ajudem amb programes d’R+D o projectes que es puguin presentar a fons de finançament.
La sostenibilitat i l’economia circular són el gran repte ara mateix?
La llei ens acompanya en aquest sentit perquè el sector ha de fer tota la transició ecològica per complir amb les directrius europees el 2025. Hi ha més pressió normativa i social perquè el mercat també demana un canvi en l’impacte ambiental en la indústria de la moda. És un doble esforç per impactar menys amb les emissions de diòxid de carboni i allargar la vida de la roba i que es produeixi amb materials reciclats sense exhaurir més recursos naturals.
La IA desperta interès o genera recels?
En les últimes dècades el tèxtil ha estat una indústria molt oblidada. Va patir els efectes de la globalització i l’aixecament dels aranzels. La crisi va deixar els ànims caiguts però ara es veu la transformació digital i ecològica com una oportunitat. No es planteja com una amenaça que han de gestionar, sinó com una oportunitat que s’ha d’aprofitar. Per a algunes empreses es farà feixuc i preferiran tancar, però per a moltes altres és el moment de fer un salt qualitatiu a escala industrial.
El futur és prometedor?
La indústria viu un moment dolç perquè es troba en una etapa de canvi i de finançament. És una diferència important respecte a les crisis anteriors.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.