Societat

El govern insisteix en la prova pilot de renda bàsica quan “tingui majories per fer-ho”

La mesura es va tombar al Parlament durant la votació dels Pressupostos però continua sent una reivindicació de l’executiu

Durant la votació dels Pressupostos el març passat, el pla pilot de la renda bàsica universal, que estava a l’article 58 de la llei d’acompanyament de Pressupostos, va quedar fora després que el PSC i Junts aprovessin una esmena amb els vots de Ciutadans, Vox i PP per suprimir-ho. El projecte, però, continua com un dels objectius del departament de la Presidència i avui la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ho ha tornat a reivindicar i ha insistit que el Govern té intenció d’impulsar la prova pilot quan el Parlament li ho permeti. “És voluntat del Govern tirar-lo endavant quan tinguem les majories per fer-ho”, ha dit durant el ple en resposta a les interpel·lacions d’ERC i el PSC-Units sobre la qüestió. Vilagrà ha recordat que aquesta prova pilot forma part del pacte amb la CUP per a la investidura de Pere Aragonès com a president i ha afegit: “Som gent de paraula”.

Ha reconegut que la renda bàsica pot no ser “la solució a tots els problemes”, però que per això volien fer la prova pilot. “No sé a qui pot molestar un pla pilot”, ha insistit. També ha criticat que hi ha “uns partits que semblen obstinats a impedir-ho”, fins i tot “algunes forces que es diuen progressistes”.

El diputat socialista Raúl Moreno ha questionat el cost, la possibilitat que impliqui que el Govern congeli polítiques socials, prestacions i ajudes.

Segons el Pla Pilot català que defensa Presidència, unes 5.000 persones es beneficiarien durant dos anys d’aquest ajut,que en el cas dels adults seria de 800 euros i en el cas dels menors de 18 anys de 300 euros. Les persones serien escollides de manera aleatòria entre tots els domicilis de Catalunya i les 2.500 restants correspondran a la població de dos municipis.

El 20 de setembre passat, l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal del departament de Presidència i la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes van organitzar una jornada per reivindicar la Renda Bàsica Universal “com un dret humà emergent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.