Societat

unió europea

Augmenta el racisme a Europa

Una enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals assenyala que gairebé la meitat dels afrodescendents que viuen a la Unió Europea han patit discriminació

El racisme és “generalitzat i implacable” i va en augment a Europa, segons una enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea, la qual assenyala que gairebé la meitat de les persones afrodescendents en els estats membre de la UE enquestats han informat de discriminació. L’estudi revela alts nivells de discriminació en tots els àmbits de la vida, des de les escoles fins al mercat laboral, l’habitatge i la sanitat, i denúncia que lluny de millorar el problema ha empitjorat en els últims sis anys.

“La falta de progrés és alarmant”, afirma l’Agència de Drets Fonamentals de la UE en la segona edició de l’informe Ser negre a la UE, publicat aquest dimecres i recollit per l’agència Efe, en el qual s’indica que el 45% dels africans o descendents d’africans que resideixen a la Unió Europea pateixen situacions de racisme i discriminació.

Aquesta dada, obtinguda d’una enquesta feta l’any passat a 6.752 persones en tretze països de la UE –Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, l’Estat francès, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Polònia, Portugal , l’Estat espanyol i Suècia–, mostra un empitjorament de sis punts percentuals del sentiment de discriminació respecte al 2016, quan un 39% dels afrodescendents van denunciar haver patit comportaments racistes.

“Comença a l’escola i continua quan avances per la vida, buscant una feina o un habitatge. Es va acumulant al llarg del temps”, explica a l’agència Efe Vida Beresneviciute, una de les autores de l’informe.

L’informe, explica Efe, fa un repàs per diferents situacions que han de viure els afrodescendents de la UE. En aquest sentit, el 30% dels enquestats assenyalar haver patit assetjament, el 58% haver estat sotmès a controls policials, pel seu aspecte físic, i el 34% diu haver-se sentit discriminat a l’hora de buscar feina.

Un terç dels afrodescendents afirma haver patit discriminació quan intentava trobar un habitatge, i els joves afrodescendents tenen tres vegades més probabilitats d’abandonar prematurament els estudis que entre la població general.

Entre els països que han participat en l’informe, informa Efe, Àustria i Alemanya són els que tenen els índexs més alts de discriminació, amb un 67% i un 65% dels afrodescendents enquestats afirmant que han patit discriminació en els cinc anys previs a l’enquesta. Polònia, amb el 21%, és el país on, segons l’FRA, la discriminació està menys estesa, seguida de Portugal i Suècia, amb el 27%.

A l’Estat espanyol, el 37% dels enquestats van afirmar haver patit episodis de racisme o discriminació racial en aquest període.

“El racisme i la discriminació no haurien de tenir cabuda en les nostres societats”, assenyala el director de l’FRA, Michael O’Flaherty O’Flaherty en un comunicat difós per l’agència, en el qual demana a la UE i als estats membre que garanteixin “que les persones d’ascendència africana també puguin gaudir dels seus drets sense racisme ni discriminació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.